Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İhracat Miktar Endeksi Pandemi Etkisiyle Nisan’da %40’a Yakın Azaldı

Nisan’da dış ticaret haddi yükselirken, ihracat ve ithalat endekslerinde pandemi etkisiyle düşüş gerçekleşti.
İhracat Miktar Endeksi Pandemi Etkisiyle Nisan’da %40’a Yakın Azaldı
Son Güncelleme: 
Yorum

10 Haziran itibarıyla dünyadaki koronavirüs tablosuna baktığımızda toplam vaka sayısının 7 milyon 339 bine, can kaybının ise 414 bine ulaştığını görmekteyiz. Şu ana kadar 3 milyon 618 bin kişi tedavi edilip sağlığına kavuşsa da salgının etkisi birçok ülkede önemli ölçüde devam ediyor.

Özellikle Brezilya’da son günlerde açıklanan veriler durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Ocak ayında başlayan COVID-19 salgını, yılın üçüncü ayına gelindiğinde neredeyse dünyanın her noktasına ulaşmıştı.

Virüsün yayılma hızını kontrol altına almak amacıyla getirilen kısıtlamalar uluslararası ticareti sekteye uğrattı. Türkiye‘de Mart ayında başlamasına rağmen diğer ülkelerin getirdiği tedbirler bize de sirayet etti. Bu doğrultuda dış ticaretimiz de kayda değer oranda düşüş gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayına ait dış ticaret endekslerini açıkladı.
Nisan İhracat Endeksleri
Kaynak: TÜİK

Açıklanan verilere göre ihracat birim değer endeksi Nisan ayında 2019’un aynı dönemine kıyasla %3,8 düşüş gösterdi. Endeks bu düşüşle birlikte 88,0 seviyesini kaydetti. Bir önceki ay 89,7 olmuştu. Söz konusu dönemde gıda, içecek ve tütün grubunda ihracat birim değer endeksi %3,4 arttı.

Öte yandan yakıt hariç hammaddelerde %3, yakıtlarda %67,4, gıda, içecek ve tütün hariç imalat sanayinde %0,9 düşüş oldu. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla %39,3 azalan ihracat miktar endeksi 101,0 seviyesine geriledi.

Bu değer bir önceki ay olan Mart’ta 149,0 olarak açıklanmıştı. Yıllık bazda gıda, içecek ve tütünde ihracat miktar endeksi %1,3, hammaddelerde %7,5, imalat sanayinde ise %46,4 azaldı. Bunun yanında yakıt grubunda %2’lik artış gerçekleşti.

Nisan ayında ithalat birim değer endeksi %12,4, miktar endeksi %18,7 azaldı.
Nisan İthalat Endeksleri
Kaynak: TÜİK

2019’un aynı dönemine kıyasla azalan ithalat birim değer endeksi 85,2’den, 79,8’e geriledi. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün grubunda %1’lik artış gerçekleşti. Yakıt hariç hammaddelerde ithalat birim değer endeksi %9,5, yakıtlarda %48,2, imalatta %5,4 azaldı.

%18,7 azalan ithalat miktar endeksi 136,3’ten 100,8’e indi. Yine geçen yılın aynı dönemine kıyasla gıda içecek ve tütün grubunda %4,2, hammaddelerde %3,9, yakıtlarda %26,4 ve imalat sanayinde %18,1 oranında düşüş oldu.

Dış ticaret haddi 9,8 puan artışla 110,3 seviyesine yükseldi.
Dış Ticaret Haddi
Kaynak: TÜİK

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddinin 100’ün üzerinde olması ülke lehine, altında olması ülke aleyhine olan bir durum. Bu doğrultuda geçen yılın Nisan ayında 100,5 olan dış ticaret haddi 2020’nin aynı döneminde 110,3’e çıktı.

Mart ayında 134,1 değerinde gelen ihracat miktar endeksi %23,3 azalırken, 102,8’e geriledi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre bir önceki ay 124,3 olan ithalat miktar endeksi %17,6 geriledi. Böylelikle Nisan’da 102,3 seviyesinde kaydedildi.

Mart ayında ihracatımızdaki düşüşle cari açık 4,92 milyar dolar seviyesine yükselmişti. AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, devletin 10 yıl vadeli 400 milyon lira finansman desteğinin ihracatı artırıp, ithalatı azaltacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi programı kapsamında, firmalara dağıtılacak desteği duyurmuştu. Bu desteğin Türkiye’nin cari açığının azalmasına yardımcı olması bekleniyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu