
Ticaret Bakanlığı’nın Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. İhracat işlemlerindeki süreçlerin elektronik ortama taşınmasına dair yeni kararlar getirildi. Bundan sonra ihracata ilişkin gümrük beyannameleri ihracatçıyla elektronik ortamda paylaşılacak ve gümrük idaresi tarafından elektronik ortamda saklanacak.
Yönetmelikte yapılan bu değişiklik çerçevesinde, mevcut mevzuat Kağıtsız Gümrük Uygulaması ile uyumlu hale getirildi.Böylelikle ihracat işlemlerindeki süreçlerin elektronik ortama taşınmasına dair düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda, ihracata ilişkin gümrük beyannamesi beyan sahibi tarafından elektronik imzayla imzalanacak ve bu beyanname hakkında gümrük idaresi tarafından gerçekleştirilen tüm işlemler elektronik ortamda yapılacak. Yine bu beyannamenin ihracatçıyla paylaşılması ve gümrük idaresi tarafından saklanması elektronik ortamda olacak.
Diğer bir yandan gümrük beyannamesi eklerinin veri işleme tekniği yöntemiyle işlem görmesi esas alınacak. Uluslararası düzenlemelere bağlı yükümlülüklerden ya da Bakanlıkça belirlenecek durumlardan kaynaklı olarak kağıt ortamında onaylanması gerekenlerin haricinde, ekli belgeler gümrük idaresine bu şekilde ibraz edilemeyecek. Gümrük idaresinin gerek gördüğü durumlarda beyanname eki belgelerin aslı istenebilecek.
İhracatçıyla paylaşılan ihracata ilişkin gümrük beyannamesi elektronik olarak saklanacak. Beyanname eki belgeler ise belge aslının bulunduğu ortama göre kağıt veya elektronik olacak.Ayrıca beyanname eki belgelerin, sonradan yapılacak kontrollere olanak tanıyacak şekilde ihracatçı tarafından saklanacak. Bununla birlikte elektronik ortamda bulunmayan belgelerin haricinde kalan ihracata ilişkin gümrük beyannamesi ekleri, gümrük idaresince kağıt ortamında bulundurulmayacak.
Diğer bir yandan geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, uluslararası ticarette yeni bir dönem sayılabilecek bir yenilikten bahsetmiş, elektronik çek ve bono sisteminin haberini vermişti. Ardından, ihracatlarımızın kağıtsız olarak dijital ortamda yapılmasına Nisan ayı sonu itibarıyla başladığımızı söyledi. Pekcan, tüm bunlarla birlikte, gelişen teknolojinin uluslararası ticarette kullanılacağına dair bilgiler verdi.
İhracatla alakalı bu işlemlerde yeni bir teknolojinin başlatılması amacıyla yapılan bu düzenlemelerin 2 ay sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.Tüm bunlarla birlikte, ilave gümrük vergisi ve ek mali yükümlülük kapsamındaki ürünlerin serbest dolaşıma girebilmesi için menşe belgelendirmesi menşe şahadetnamesi ile mümkün olacak.. Söz konusu mali yükümlülüklere tabi eşyanın Avrupa Birliği’nden “A.TR Dolaşım Belgesi” ile gelmesi durumunda Bakanlık tarafından belirlenen risk kriterleri uyarınca belirlenen durumlar dışında menşe şahadetnamesi aranmayacak.
Diğer bir yandan, Ticaret Bakanlığı’nın Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Tahsili Hakkında Kararın Uygulanmasına Dair Tebliği ile İthalatta Alınan İlave Gümrük Vergilerinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği yürürlükten kaldırıldı.