
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve kilitlenmeler nedeniyle iş dünyasını durma noktasına getiren pandeminin sonuçları, açıklanan verilerle daha iyi anlaşılmaya başlıyor.
IHS Markit anketi de onlardan bir tanesi oldu. Hindistan için Hizmet PMI’nın Nisan ayında rekor düşük seviyeleri görmekle kalmayıp aynı zamanda dünyanın en kötü PMI’sı olarak kayıtlara geçtiği aktarıldı.
Hizmet sektörü, Hindistan’ın gayri safi yurtiçi hasılasının yarısından fazlasını oluştururken IHS Markit, endeksin Nisan’da 43,9 puan düşerek 5,4’e gerilediğini açıkladı.
Rakam, ilk tek haneli puanı ve dünyanın en düşük rakamını temsil ederken alınan Covid-19 önlemlerinin Hint ekonomisin nasıl etkilediğini ortaya serdi.
IHS Markit Ekonomisti Joe Hayes, son anket sonuçlarıyla ilgili olarak 40 puanın üzerindeki düşüşün, katı kilitleme önlemlerinin sektörü tamamen tam bir durma noktasına götürdüğünü gösterdiğini söyledi ve şöyle konuştu:
“GSYİH verileri ile yapılan tarihsel karşılaştırmalar Hindistan ekonomisinin Nisan ayında yıllık %15 oranında daraldığını öne sürüyor. COVID-19 salgınının ekonomik hasarının Hindistan’da bugüne kadar derin ve geniş kapsamlı olduğu açıktır ancak umut, ekonominin en kötülerine dayandığı ve kilitleme önlemleri yavaş yavaş kaldırıldıkça işlerin düzelmeye başlayacağı yönündedir.”
PMI verileri, Covid-19’un dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında en çok Hindistan’a zarar verdiğini ortaya serdi.
Hizmet sektörü PMI’nın 5,4 olmasının yanında imalat sektörü PMI endeksi de Mart ayındaki 51,8’den Nisan ayında 27,4’e düştü.
Nisan’da 27,4’e gerileyen imalat sektörü PMI, Hindistan’ın dünyanın önde gelen ekonomileri arasında en düşük seviyeyi gördüğünü belli etti. Hizmet ve üretim faaliyetlerini birleştiren bileşik PMI Endeksi, Mart ayındaki 50,6 seviyesine kıyasla Nisan ayında 7,2’ye düştü.
Hindistan hükümetinin baş ekonomik danışmanı olan Krishnamurthy Subramanian ise ET’ye verdiği röportajda Hindistan GSYİH’sinin ilk çeyrekte daralacağını tüm mali yılda yüzde 2 büyüyeceğini söyledi.

Covid-19 belirsizliği konusunda küresel finansal krizin de bir belirsizlik dönemi olduğunu fakat tamamı ekonomik olgulardan oluştuğu için tahminlerde bulunulabildiğini dile getirdi. İspanyol gribine atıfta bulunan Baş Ekonomi Danışmanı şöyle konuştu:
“Birinci çeyrekte düşüş olacak. İkinci çeyrekte, kilitlemeyi kademeli olarak açtığımız için ilk çeyrekten daha iyi sonuç alacağımızı düşünüyorum. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte hızlanma olmalı, bu yüzden genel olarak reel anlamda yaklaşık yüzde 2 ile sonuçlanacağımız kanısındayım.”