
Artan Covid vakaları ve Nisan-Haziran dönemindeki rekor küçülmenin ardından GSYİH’sinde çift haneli düşüş beklentilerinin arttığı Hindistan için bu kez gelen yorum diğerlerine kıyasla iyimserliği epey artırdı.
ET tarafından ankete katılan ekonomistler, Hindistan ekonomisinin Eylül çeyreğinde önceki üç aylık döneme kıyasla daha yavaş bir şekilde daralmış olabileceğini söylerken rakam ortalama yüzde 11,95 olarak belirlendi.
Fakat en kötüsü bitse de iyileşmenin düzensiz ve belirsiz olacağı konusunda da uyarı yapıldı.
Talebi artırmak için güçlü bir mali paket çağrısında bulunan ekonomistler, tahvil piyasası borçlanmalarla finanse edilen bir teşviki destekleyemezse parasallaşmayı bile önerdiler.ETAuto | GDP contraction in Q2 likely to have slowed to 12%, recovery will be patchy, say economists #GDPContraction #Agriculture #DBSBank #Iip #KirtikaSunejaTimesgroupCom #Economy #KotakMahindraBank https://t.co/sURjpszte4
— ET Auto (@ETAuto) September 28, 2020
ET anketine katılan 10 ekonomistin çoğu, yüksek Covid-19 vakaları ve yayılmayı kontrol altına alacak yerel kilitlenmelerin talebi azalttığını dile getirdi.
Hindistan’ın reel gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) 2021 mali yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8 ila yüzde 15,6 aralığında daralmış olabileceğini belirten uzmanlar, söz konusu çeyrekte nominal büyümenin ise yüzde 7,5 ila yüzde 9,5 aralığında daraldığını belirttiler.
Kotak Mahindra Bank Ekonomisti Upasna Bhardwaj; “en kötüsünün geride kaldığını söyleyebiliriz” ifadeleriyle dikkat çekerken şöyle devam etti:
“Dayanıklı tüketim malları, elektrik, ticaret ve ulaşım ve bazı imalat alt sektörlerinin iyi gitmesiyle makul bir geri dönüş olsa da iyileşme düzensiz, belirsiz ve engebeli olacak.”
Bu arada Hindistan ekonomisi, Covid-19 salgını ve ardından gelen kilitlenme nedeniyle Haziran çeyreğinde %23,9’la rekor küçülme yaşamıştı.
Rakam büyük ekonomiler arasında ve OECD bölgesinde en kötü performans olurken ikinci yarıda daha iyi performans beklentilerine rağmen Hindistan’ın mevcut mali yılda 40 yılı aşkın sürenin ilk yıllık daralmasına ilerlediği biliniyordu.
Eylül çeyreğinde yüzde 13’lük daralmaya işaret eden DBS Bank’tan Radhika Rao, görüşünü şu sözlerle ifade etti:
“Kilitlemenin sıkılığı Nisan-Mayıs ayından bu yana azaldı. Ancak Haziran sonundan bu yana biriken enfeksiyon vakası yükünün %90’ından fazlası ve yeniden açılma sürecinin düzensizliğiyle, pandemi öncesi seviyelere dönüş gecikiyor.”
Ankette Nisan-Haziran çeyreğine benzer şekilde, tarım dışı sektörlerin ikinci çeyrekte daralmayı derinleştirme olasılığı yüksek olarak belirtilirken endüstriyel faaliyette bir yakalama ve inşaatta kısmi yeniden başlatmanın, bu sektörlerin hizmetlere göre daha az daralmasına neden olabileceği eklendi.