
Salgından en çok etkilenen üçüncü ülke konumunu koruyan Hindistan, ekonomisi için gelen olumsuz raporlarla sık sık manşetleri süslüyor. 1 milyonu aşan vaka ve 29 bine yaklaşan ölüm sayısına sahip ülke için son olarak Japon aracılık şirketi Nomura tahminlerde bulundu.
Economic Times’ın haberine göre Nomura, ekonomik aktivitenin zayıf seyrini sürdürdüğünü ve bunun Hindistan’ın mevcut mali yıl GSYİH’sinde yüzde 6,1 daralmaya yol açacağını belirtti.
Ayrıca Hindistan Merkez Bankası’nın Ağustos ayında yapılacak politika değerlendirmesinde duraklayacağını, Ekim ve Aralık değerlendirmelerinde ise 25 baz puanlık indirime gideceğini öngördü.
Tüm analistler, Mart ayından bu yana ekonomideki arz ve talep kuvvetlerini etkileyen COVID-19 salgını nedeniyle GSYİH’de daralma beklerken Nomura’nın tahmini şaşırtmadı.
Haziran çeyreğinin büyüme açısından en aşağı nokta olacağını belirten Nomura, ekonominin yüzde 15,2 oranında daralacağını ve GSYİH’nin bu mali yılın geri kalan kısmında asla pozitif bölgeye gelmeyeceğini söyledi.
Eylül çeyreğinde yüzde 5,6 daralma, Aralık çeyreğinde yüzde 2,8 daralma ve Mart çeyreğinde yüzde 1,4 daralma tahmin eden Nomura, bunun yüzde 6,1’lik tam yıl daralması anlamına geleceğini aktardı. Genel olarak toplam talebin toplam arzın gerisinde kalmaya devam edeceğini, bunun özellikle zayıf hizmet faaliyetleri ve düşük kentsel tüketim talebinden kaynaklanacağını bildirdi.
Talebin aylarca süren kilitlemeden büyük bir darbe aldığını ve bu durumun artan gelir belirsizliği nedeniyle tüketiciler tarafından daha yüksek ihtiyati tasarrufları yansıttığını kaydetti.
Buna karşılık, arz tarafının sadece kuralların gerektirdiği ölçüde kısıtlandığını ekledi. Aracılık şirketi, büyüme tahminlerinin istihdam ve elektrik talebi gibi ultra yüksek frekanslı göstergelerin analizinden sonra geldiği bilgisini de verdi.
Para politikası cephesinde, salgının başlangıcından bu yana kümülatif olarak yüzde 1,15 oranında faiz indirmiş olan RBI’nın henüz işinin bitmediğini de öne sürdü.
“Artan büyüme riskleri ve nispeten zararsız orta vadeli iyi huylu enflasyon görünümü nedeniyle bunun hafifletme döngüsünün sonu olduğuna inanmıyoruz” diyen Nomura, mali taraftaki sınırlamalar göz önüne alındığında merkez bankasının ağır yük taşımak zorunda kalacağını öngördü.