
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Habertürk – Bloomberg HT ortak yayınında gündeme dair açıklamada bulundu. Barış Esen ve Zeliha Saraç’ın sorularını yanıtlandıran Nebati, başta kur korumalı mevduat hesabı olmak üzere enflasyon, yeni ekonomik modeli, 20 Aralık ve Londra temasları gibi konulara değindi.
Dün akşam itibarıyla kur korumalı mevduat hesabının (KKM) büyüklüğünün 340 milyar TL’ye ulaştığını ve dövizden dönüşlerin payının yüzde 49’a yükseldiğini açıkladı.
31 Aralık 2022 tarihine kadar yasanın devam edeceğini, eğer gerekli görülürse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzatma veya daha öncesinde sonlandırma yetkisi olduğunu hatırlattı.
Türkiye’nin Tek Sorunu Enflasyon!

Enflasyonun dünyanın temel problemlerinden biri olduğunu söyleyen Nebati, 1973 krizi sonrasında da aynı şeylerin yaşandığını ve Batılı ülkelerin çok ciddi müdahalede bulunduğunu aktardı. Fakat hala ana sorun olduğunu ve dünyanın enflasyonu konuşmaya devam edeceğini söyledi. Bunu da merkez bankalarının çok sert tedbirler alamadığı gerekçesine bağladı.
Türkiye’de enflasyonun çok açık bir şekilde kurdan etkilendiğini dile getiren Bakan, yıl boyunca da bu yükü taşıyacağımızı söyledi. Herkesin yağışlardan şikayet etmesine karşın, bu durumun toprağın suya doymasını sağladığını söyledi. Dolayısıyla yaz aylarında tarımsal ürünlerde fiyatların düşmesinin, bunun da enflasyonu aşağı çekmesinin beklendiğini aktardı.
“Yarın bir paket açıklayacağız. Psikolojiyi tersine çevirmek için bir adım atacağız. Yıl sonunda yüzde 24’ler civarı bir enflasyon göreceğiz. Haziran ayı seçimlerinden önce Mayıs ayında enflasyonu tek hanede göreceğiz. Seçime tek haneli enflasyonla gideceğiz.” diyerek, dikkat çekici söylemlerde bulundu.
20 Aralık akşamını hatırlatan Nebati, bu süreye kadar döviz kurlarındaki fiyatların hep bir sonraki adıma göre yapıldığını belirtti. Şu anda kurun stabil ve rekabet edilebilir düzeye getirildiğini, üzerimizdeki en büyük sorunun enflasyon olduğunu yineledi.
20 Aralık akşamında kura hiçbir müdahale yapılmadığını ancak sonrasında ufak tefek müdahaleler yapıldığını söyledi. Fakat artık buna da gerek kalmadığını belirten Bakan, yaz aylarında turizm gelirlerinin artacağını, Nisan ayından itibaren borçlanmamızın azalacağını dile getirdi.
Türkiye’de 250 milyar dolara denk gelen 5 bin ton yastık altı altın olduğunu açıkladı. Bunun ekonomiye kazandırılması için tüm paydaşlarla birlikte çalışılacağını ve en az yüzde 10’unun gelmesini beklediklerini söyledi.
Londra görüşmelerinin çok iyi geçtiğiniz belirten Nebati, “Yatırımcıların hepsinden olumlu dönüş aldık. Türkiye için başarılı bir görüşme oldu. Yatırımcılar da mutlu biz de mutluyuz. İletişimi bırakmayacağız.” dedi.
Yeni ekonomik modele dair yaptığı açıklamada, üretim ve ihracat odaklı olduğunu söyledi. Türkiye’nin 15-20 yıl öncesinde olmadığını, artık üst düzey teknoloji üretimi yapıldığını ifade eden Nebati, “Bu model bir Türkiye modeli. Türkiye özgün bir ülke. Türkiye 21 Aralık itibariyle yeni bir dönüşüm yaparak güveni artırıcı adımları sağlıyor.” şeklinde konuştu.