Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

G7 Zirvesi Tarihte İlk Kez Ortak Bildiri Olmadan Sonlanmaya Ayarlandı

Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi, tarihte ilk kez bir anlaşma olmadan sona ermeye hazırlanıyor. Detaylar haberimizde;
G7 Zirvesi Tarihte İlk Kez Ortak Bildiri Olmadan Sonlanmaya Ayarlandı
Yorum

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “çok derin bir demokrasi krizi” diyerek geleneği terk etmeye karar vermesinin ardından G7 Zirvesi 44 yıllık tarihinde ilk kez ortak bir bildiri olmadan sona ermeye ayarlandı.

Bu, toplantıların 1975’de başlamasından bu yana forumun ilk defa anlaşmaya varılmış bir açıklama olmadan sonlanması olacak ki durum, dünyanın en büyük ekonomilerinin yedisinin devlet başkanları arasındaki derinleşen ayrılıkları gözler önüne seriyor.

G7 toplantısı öncesi Paris’te gazetecilere konuşan Macron, ortak bir tebliğ oluşturma girişiminin büyük olasılıklı anlamsız bir çalışma olacağını söyledi.

Macron Ortak Bildiri Yayınlama Çabaları Anlamsız Başkan Donald Trump’ın karbonu azaltmak için küresel çabaları kısıtlayan iklim anlaşmasından çekilme kararına atıfta bulunan Macron, bunu neden birleşik bir cephe sergilemenin zor olacağının örneği olarak gösterdi.

Macron’un söylemleri, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD liderlerini bir araya getiren yıllık zirveden ortak duyuru çıkmayacağına yoruldu. Zirve bu yıl Fransa’nın Biarritz isimli sahil kasabasında gerçekleştirilecekken, son yıllarda toplantıda bir anlaşmayı güvence altına almanın giderek zorlaştığı aktarıldı.

Nedeni ise kısmen ABD Başkanı Trump’ın çok taraflı anlaşmalar yerine ikili anlaşmaları tercih ettiğini belirtmesi oldu.

Trump Çok Taraflı Anlaşma Yerine İkili Anlaşma Tercih ediyor Economist Intelligence Unit’in küresel tahmin direktörü Agathe Demarais, yaptığı bir açıklamada; “ABD’nin ne yapacağını tahmin etmek imkansız, Trump’tan bazı sürprizler görebiliriz, ne yapacağından emin değilim, belki Trump da bilmiyordur” diyerek ABD’nin anlaşmazlıklarla başa çıkma yaklaşımında kayda değer bir istisna olduğunu öne sürdü.

Sonuçta Trump, geçen yıl Ottowa’da düzenlenen G7 Zirvesi’nden erken bir çıkış yapmış, toplu nihai bildiriyi imzalamayı reddetmiş ve Kanada Başbakanı Trudeau’ya ticaret konusunda hakarette bulunmuştu.

Zirve, ABD ile geleneksel müttefikleri arasında yıpratıcı bağlar ortaya koyuyor gibi görünüyordu.

G7 Zirvesi Fikir Ayrılıkları Gösteriyor TS Lombard analisti Constantine Fraser, Fransa açısından ev sahiplerinin bu yıl G7’yi yönetmeyi denemeye çalışacağını bu yüzden herkesin birbiriyle tanıştığı utanç verici bir karmaşaya dönüşmeyeceğini öngördü. Fraser, bu yılın zirvesinin sonunda ortak bir bildiri yapılmamasının mümkün göründüğünü anlatarak; “G-7 artık dünyanın en zengin ülkelerinin birleşik bir cephe göstermesi için değil ve ortak bir tebliğin olmayışı, bulunduğumuz yerin tanıtılmasıdır” dedi.

Çevre ve ticaretin yanında uzmanlar Brexit, eşitsizlik, Rusya’nın eski konuma getirilmesi ve dijital devlere evrensel vergilerin toplantıya damga vuracağını söyledi. EIU’dan Demarais, Fransa’nın dijital vergilerini çok çekişmeli bir konu olarak tanımlayarak sorunun çoğu dijital devin Amerikan olması olduğunu bildirdi. TS Lombard’dan Fraser da Trump’ın Fransa’ya dijital vergi konusunda büyük ihtimalle cevap vereceğini tahmin etti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu