
Washington ve Pekin arasında devam eden ticaret savaşının, ABD ekonomisine getirileri nedeniyle FED’in faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Bugün, yarın derken, FED Haziran ayındaki FOMC toplantısında da faizleri sabit tuttu; ama alınan mesajlardan Temmuz ayında bir indirim olabileceğine yönelik beklentiler güçlendi.
Son toplantıda FOMC üyelerinden 8’i bu yıl için faiz indirimi öngörürken, piyasa iki kere 25 baz puandan biraz daha fazlasını fiyatladı.UBS’nin ABD’li ekonomisti Seth Carpenter gibi bazı analistler ise Temmuz ayında 50 baz puan kadar bir düşüş olabileceği yönündeki beklentilerini açıklıyorlar. Bu durum borsalar için iştahı kabartırken, performans ile ilgili farklı görüşler bulunuyor. Gevşeme döngüsünün ne kadar süreceği konusu ile ilgili tartışmalar ise sürüyor.
Bugünkü durum ise 1995-1996 yılları arasında bir paralellik olduğu belirtiliyor. O zaman, FED toplamda üç adet olmaz üzere bir dizi faiz indirimini başlatmıştı. Katalizör ise durgunluktan çıkan bir ekonomiden ziyade düşük enflasyonlu ve bugünkü benzer koşullar hakimdi. Bu döngü tam olarak yedi ay sürmüştü.
Yatırımcılar arasındaki bir diğer soru ise indirimlerin ardından ekonomik faaliyetlerdeki zayıflama karşısında nasıl işlem göreceğidir.Bank of America Merrill Lynch’in haftalık verilerine göre; ABD hisse senetlerin yapılan giriş, Mart ayından bu yana en yüksek giriş olan S&P ve Dow Jones’un tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıyla aynı zamanda denk gelen 16,7 milyar dolar seviyesine yükseldi.
Sabit gelire ve varlık sınıfı olarak güçlü kazançlar elde edilmesine rağmen, ABD’nin 10 yıllık tahvilinin Kasım 2016’dan bu yana ilk kez yüzde 2’nin altına düşmesiyle devlet tahvillerine giriş ve yüksek not kredisi 9,8 milyar dolardan 4 milyar dolara düştü.
Goldman Sachs hisse senedi analizcisi David Kostin, indirim döngülerinin 35 yıla kadar hisse senedi getirileri üzerindeki etkilerini araştırdı.Analizleri, S&P endeksinin bir dögünün başlamasından sonraki 3 veya 12 aylık periyotlarda, yüzde 2 ila 14 oranında tırmandığını gösterdi. Kostin’in analizine göre performans, Temmuz 1995 ve Eylül 1998’deki kesintileri izleyen 12 aylık süre boyunca en güçlüsüydü.
Her iki tarihte de yüzde 23 oranında yükseliş gözlenirken, sektörel açıdan bakıldığında Sağlık ve Tüketici Ürünleri sektörleri en iyi performansı gösterdikleri görülmüş. Teknolojinin ise 12 ayda yüzde -13 ile en kötü getiri oranını bildirdiği gözlenmiş.
Faiz oranı yatırımcıları için en yüksek değerli işlemlerin nerede olacağına dair indirim döngüsünün büyüklüğü belirlenir.Faiz eğrisinin zaten bu yıl için ikiden fazla indirim gösterdiği göz önüne alındığında, para kazanmak için bir sonraki altı ay boyunca üç veya daha fazla indirim beklemek gerekiyor. Ancak herkes ikna olmuyor. Kolombiyalı Maya Bhandari Threadneedle, geçen hafta portföylerini sabit gelirli pazarlara yönelttiklerini, çünkü faiz piyasasının çok daha kolay bir şekilde fiyatlandığını düşündüğünü söylemişti.
Buna karşın geçen haftaki performans göz önüne alındığında hem tahvil hem de özkaynak yatırımcıları hala iyi durumda olabilirler. Tahvil alım ticaeti şimdilik geri kalmış gibi görünüyor.