
Ocak-Kasım döneminde yüzde 3,5’lik GSYİH düşüşü açıklayan Rusya için 2021’de baz etkisinin ötesinde iyileşme beklenmiyor. Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya’nın COVID-19 salgınına ve petrol fiyatlarının düşmesine verdiği tepkinin sonuçları olarak gelişen devlet borcunu karşılamanın artan maliyetlerini izleyerek 2021’de ekonomiye verilen devlet desteğinin azaltılacağını söyledi.
Kamu maliyesini destekleme seçeneklerinin tükenmesi nedeniyle Rusya, 2020’de iç borçlanmasını ikiye katladı, ekonomiyi dış şoklardan koruyan bütçe kuralını gevşetirken bazı vergileri ve devlet harcamalarını artırdı.
Reuters’ın haberine göre Siluanov gazetecilere verdiği demeçte, bu yıl ekonomiyi desteklemek için yapılan ekstra devlet harcamalarının GSYİH’nin %4,5’ine ulaştığını söyledi.
2021’de ise gayri safi yurt içi hasılanın %1’ine gerileyeceğini dile getirdi. Bununla birlikte Siluanov, devlet kalkınma bankası VEB’nin, Rusya Devlet Demiryolları’na yatırım programı için fon sağlamak üzere imtiyazlı hisselerini satın alabileceğini söyledi.
Siluanov, Dünya Bankası’nın Rus yetkililerin şu anda planlanandan daha kademeli bir mali konsolidasyonu tercih edebileceği yönündeki önerilerini umursamayarak şöyle dedi: “Bu yıl ile aynı politikayı sürdürürsek, parayı ekonomiden çekerdik. Piyasadan tüm likiditeyi ve finansal harcamaları çekemeyiz.”
Maliye Bakanlığı 2020’de iç piyasada OFZ hazine bonoları satarak yaklaşık 5,3 trilyon ruble (71,89 milyar $) topladı.
Siluanov, IMF ve Dünya Bankası tarafından övülen bütçe sistemine atıfta bulunarak, Rusya’nın 2022’de bütçe kuralına geri dönmesi gerektiğini söyledi. Harcamaları her zaman yüksek tutamayacaklarını belirterek ekonomilerini parayla dolduran diğer ekonomilerden farklı olarak sorumlu politika yürüttüklerini dile getirdi.
Rusya’nın borç-GSYİH oranı, bakanlığın aşmak istemediği seviye olan %20’ye ulaştı ve hizmet borcu harcamalarının bu yıl 800 milyar rubleden 2023’te 1,4 trilyon rubleye çıkacağı aktarıldı. Siluanov, Rusya’nın vergileri artırma planı olmadığını ekledi. Tüm bunların yanında küresel petrol fiyatlarının toparlanmasının Rusya’nın 2020’de bütçe açığını daha önce tahmin edilen %4,4’ün altında GSYİH’nin %3,9’u kadar açıklamasına yardımcı olacağını söyledi.