
Dünya Bankası ve TÜSİAD iş birliğiyle düzenlenen Ocak 2020-Küresel Beklentiler Raporu’nun tanıtım toplantısında konuşan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame, ekonomiye dair değerlendirme yaptı.
Türkiye’nin küresel ekonominin önemli aktörlerinden biri olduğunu söyledi. Rapora göre yükselen piyasa ekonomilerinin borç yükünün fazla olduğunu, ancak Türkiye’nin bu açıdan iyi bir yerde olduğunu ifade etti.
Kouame, Türkiye’nin kamu borcu açısından yükselmekte olan ülkeler arasında en düşük seviyede olduğunu söyledi.Türkiye’nin çok disiplinli bir mali politikaya sahip olduğunu belirten Kouame, hane halkı borç miktarının da düşük olduğunu ifade etti. Rapora göre borç birikiminin yatırımlarda artış yaratmadığını gösterdiğini fakat Türkiye için durumun daha farklı olduğunu söyledi.
Burada yatırım oranının diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha iyi olduğunu ve uzun vadedeki toparlanmanın yatırımları daha da destekleyeceğini ifade etti. Bu nedenle doğrudan yabancı yatırımları çekecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Ekonominin sıkıntılı olduğu dönemlerde dış talebin Türkiye’ye çok faydası olduğunu hatırlatan Kouame, “Eğer büyüme için ihracata bağımlıysanız ve sizin ihraç ettiğiniz ülkeler krizden etkilenmişse ve o ülkeler ithalat yapamayacaksa sizin de büyümeye devam etme şansınız azalmış oluyor.” dedi. Bunun yanında şu anda birçok ülkede görülen ve salgın haline gelen koronavirüsün Türkiye’nin birçok ticaret ortağını etkilediğini sözlerine ekledi.
2019’da %0,9 büyüyen Türk ekonomisi için beklentilerin üzerinde bir iyileşme gösterdiğini söyledi.Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bu sabah açıkladığı bilgiye göre Türkiue ekonomisi geçen yıl %0,9, yılın dördüncü çeyreğinde ise %6 büyüdü. Kouame, büyüme tahminlerini bu yıl için %3, 2021 için %4 olarak açıkladı. Türkiye’nin orta ve uzun vadede potansiyelinin üzerinde büyüme göstereceğini dile getirdi.
Dünya Bankası Kalkınma Çalışmaları Grubu Direktörü Ayhan Köse raporda yer alan diğer ayrıntılar hakkında bilgilendirmede bulundu. Buna göre 2020 yılında küresel ekonominin %2,5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Gelişmiş ülkelerde %1,4’e inmesi beklenen büyümenin, yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde %4,1’e yükseleceği öngörülüyor.