
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) koronavirüs salgını etkisiyle küresel ticaretin yılın ilk yarısında keskin bir şekilde gerilediğini bildirdi. Yayımlanan raporda dünya mal ticaret hacminin 2020’nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3 oranında azaldığı belirtildi.
Ekonomistlerinin tahminlerine göre yılın ikinci çeyreğinde söz konusu düşüşün %18,5’e kadar yükseleceği öngörülüyor. Yaşanan bu kayıpların tarihin en düşüğü olduğu vurgulanırken, aynı zamanda çok daha kötü olabileceği söylenerek iyimserliğin korunması isteniyor.
Yapılan değerlendirmede en iyi ve en kötü senaryolar göz önünde bulundurularak tahminler yapılırken, bir yandan da 2021 yılında ikinci dalga ve ticaret kısıtlamalarının genel tabloyu etkileyeceği belirtildi.
DTÖ, pandemiye dair belirsizliğin sürmesi ve ekonomiye etkilerini göz önünde bulundurarak, iki farklı olasılık üzerinde durdu.
DTÖ Genel Müdür Roberto General Roberto Azevêdo, genel tablonun negatif olduğunu fakat yine de daha kötüsü olabileceğini ve şikayet edilmemesi gerektiğini söyledi. Salgının seyrine bağlı olarak ticaret ve üretimi etkileyecek kararların önemli olduğunu, bunların ise tamamen ekonominin toparlanmasını belirleyeceğini aktardı.
İkinci dalganın gelmesi en kötü senaryo olarak nitelendirilirken, bunun dünya ticaretine %32 oranında darbe vuracağı düşünülüyor. Öte yandan en kötüsünün büyük olasılıkla gerçekleşmeyeceği belirtiliyor. Yapılan açıklamada önümüzdeki yıl %5-10 aralığında büyümeye geçmesi bekleniyor.
We are currently on track for the more optimistic scenario. But we cannot afford to be complacent, says @WTODGAzevedo. For the full #WTOForecast update: https://t.co/lMvgS1eE5B pic.twitter.com/kfeYPC6gQ8
— WTO (@wto) June 23, 2020
Mart ayının ikinci yarısından itibaren salgının yayılma hızını kontrol altına almak için kısıtlamaların getirildiği, sonrasında gevşetilse de birçok sektöre negatif yansıdığı söylendi. 18 Nisan – 5 Haziran arasında uluslararası ticari kargo uçuşlarının %74,5 oranında azaldığı açıklandı.
Son haftalarda birçok sektörde artış olduğu fakat özellikle otomobil ve dayanıklı tüketim mallarında belirgin bir düşüş olduğu söylendi. Ancak ekonomilerin yeniden açılmasıyla toparlanmanın gecikmediği söylendi.
Çin gümrük istatistiklerine göre bilgisayar benzeri teknolojik ürünlerin ihracatının Nisan ayında %30 arttı. Otomobil satışları ise Şubat ayındaki %79’luk sert düşüşün ardından Mart’ta %5 artış gösterdi.
Pandeminin gayrisafi yurt içi hasıla üzerindeki etkilerine dair belirsizliğin sürdüğü belirtildi.
Raporda Dünya Bankası, OECD ve IMF’nin küresel ekonomiye dair beklentilerine yer verildi. IMF dünya ekonomisinin bu yıl %3 küçülüp, 2021’de %5,8 büyüyeceğini öngörmüştü. Dünya Bankası daha önce açıkladığı raporda 2020’de %5,2 daralma, 2021’de %4,2 büyüme bekliyor.
OECD ülkelerinde ise ekonominin en iyi senaryoda bu yıl %6 küçüleceği ve gelecek yıl %5,2 büyümeye yöneleceği düşünülüyor. DTÖ’nün tahminlerine baktığımızda iyimser düşüncede dünya ticaretinin %12,9 küçüleceği ve ekonominin bu yıl %2,5 daralacağı tahmin ediliyor.
%31,9 küçülme olan en kötü senaryoda ise %8,8’lik bir daralma bekleniyor. Kurum analistleri ikinci dalga olmazsa 2021 yılında dünya ticaretinin %21,3, ekonominin ise %7,4 oranında genişleyeceğini düşünüyor.
IMF’nin tahminlerini göz önünde bulundurduklarında küresel mal ticaretinin bu yıl %11, Dünya Bankası’nın tahminleri doğrultusunda ise %13,4 oranında azalacağı bekleniyor.