
Dünya genelinde koronavirüs salgını yeni dalgalar yaratarak devam ederken, toplam vaka sayısı 77,2 milyonu geçti. 1,7 milyondan fazla ölüme neden olan virüsün şimdi de mutasyona uğradığı ve bu türün daha bulaşıcı olduğu söyleniyor. Çin ise bu yıl genişleyen tek büyük ekonomi olacak.
Devlet medyasına göre; Başkan Xi Jinping, Başbakan Li Keqiang ve diğer liderler, 16 – 18 Aralık tarihleri arasında Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’na katıldı. Konferansta liderlerin Çin’in göreli başarıları konusunda neşeli, teşvik politikalarındaki büyük değişiklikler konusunda temkinli oldukları görüldü.
Çin yılın ikinci çeyreğinde %3,2 ile beklenti üstü büyürken, üçüncü çeyrekte %4,9 büyümüş ancak beklentileri karşılaşmamıştı.
Yine de Çin büyüme kaydeden büyük ekonomilerden biri olmuştu. Toplantıyı takip eden analistler, konferansta politika değişiklikleri veya yeni bilgiler açısından çok az şey sağlandığını söylediler. Çin devlet medyası toplantıya ilişkin haberde ülkenin son başarılarını canlandırdığını söylerken, pandeminin yarattığı değişiklikler ve yurt dışındaki belirsizlikler konusunda da uyardı.
Çin medyasının, “Ekonomik iyileşmemizin temeli henüz sağlam değil,” ifadelerini kullandığı görüldü. Covid-19 ilk olarak geçen yılın sonlarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. Salgını kontrol altına almak için Çinli yetkililer bu yılın başlarında ülkenin yarısından fazlasını kısaca kapattı.
China Renaissance Makro ve Strateji Araştırması Başkanı Bruce Pang, “Henüz sağlam bir temele sahip olunmaması, iç talep ve tüketimin beklenenden biraz daha yavaş bir şekilde başladığını gösteriyor,” ifadelerini kullandı. Pang, imalata yatırım ve devlete bağlı olmayan hissenin güçlü bir şekilde toparlanmadığını söyledi. İhracatın sürdürülebilirliği, istihdama ilişkin belirsizlikler ve daha pek çok endişenin var olduğunu da sözlerine eklediği görüldü.
Ekonomistler, Çin’in toparlanmasının çoğunun pandemiyle ilgili ürünlere yönelik denizaşırı talebin artırdığı ihracat gibi geleneksel büyüme itici güçlerinden geldiğine dikkat çektiler.
Ancak birçok Çinli, gelecekteki gelirle ilgili endişeler nedeniyle harcamalarını henüz artırmadı. Bu tüketim eksikliği, Pekin’in dış talep yerine iç taleple daha çok desteklemeye çalıştığı bir ekonomi için endişe verici.
Çin bu yıl kabaca %2 büyüme hızındayken Kasım ayı sonuna kadar perakende satışlar bir yıl öncesine göre %4,8 düştü. Çin devlet medyası, “Önümüzdeki yıl, ekonomik büyümenin hızı başlangıçta hızlı bir seviyeden sonra yavaşlayabilir. Ekonominin makul bir aralıkta işlemesini sağlamak kilit bir test olmaya devam ediyor,” ifadelerini kullandı.