
2019 yılının sonuna doğru Wuhan kentinde çıkan koronavirüsün kısa sürede tüm dünyaya yayılmasına neden olan Çin, mücadelesinde başarıya ulaştı. Virüsün ilk ortaya çıktığı zamanlar salgının merkez üssü olarak görülen ülke, 82,838 vaka ve 4633 ölümle durumunu iyimser bir noktaya taşıdı.
Öyle ki salgınla en ciddi savaşı veren ABD, listenin başına yerleşirken Avrupa ülkeleri hemen ardından geldi. Çin ise vaka sayısını başarı sayılabilecek seviyede aza indirdi ve ülke tehlike açısından şuan listenin 11. sırasında yer alıyor.
Ülkede Şubat ortasında tepe noktasına tırmanan vaka sayısı önemli ölçüde azaldı. Aşağıda günlük açıklanan yeni vakaların durumunu göreceksiniz;

Tahminlere bakılırsa Çin, yılın geri kalanında da iyiye gidecek gibi görünmüyor. Gelen tahminler, pandeminin dünya genelinde yarattığı belirsizlikten ötürü Çin’in bu yıl ekonomik büyüme hedefleyemeyebileceği ihtimaline işaret ediyor.
Bu yıl ilk çeyrekte %6,5 daralma beklentilerine karşı %6,8 daralan Çin’in yıllık GSYİH seyri pandemi etkilerini bir süre daha hissedecek gibi görünüyor.
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan Çin, pandemiyi büyük oranda hafifletmiş olsa da buna rağmen ekonominin aldığı darbe gözler önüne seriliyor. Ülkede 2020 için büyüme hedefi belirlenmesi yerine, Mayıs sonunda yapılacak Ulusal Halk Kongresi’nde büyüme için bir hedef açıklanabileceği düşünülüyor.
Ülke ekonomisinin karantina önlemleri nedeniyle yaşanan kapanmalar ve dünya genelinde azalan talebin ülke ekonomisini Mao döneminden bu yana görülen en ciddi sarsılmaya sürükleyebileceği tahmin ediliyor. Durum böyle olunca da yetkililer iddialı bir büyüme hedefi ya da aşırı bir daralma tahmini oluşturmaktan uzak duruyor.
Öte yandan virüsün henüz başlarındayken ekonomide daralma tahminleri oluşmuş ve Ocak sonunda bir tahmin ortaya koyan analistler %1,2 oranında daralma olabileceğini öngörmüşlerdi. Salgının o zamana kıyasla şimdilerde kontrol altına alınması ülke ekonomisini felaketten kurtaramamış olacak ki gelen yeni yorumlar da iyimserlikten uzak kaldı.