Pekin ekonomisi küresel mali krizden bu yana en zayıf büyüme rakamları ve ABD tarifelerinin baskısı altındayken Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranını düşürdüğünü açıkladı. Ve bu, Çin Merkez Bankası’nın 2019’da ilk kez 1 yıl içinde ise beşinci kez yaptığı zorunlu karşılık oranı düşürme hamlesi oldu.
Çin Merkez Bankası ya da Çin Halk Bankası bugünkü duyurusunda, bankaların rezervlerinde bulundurması gereken nakit oranını 100 baz puan veya 1 puan oranında düşürdüğünü belirtti. Uzmanlar da Çin Merkez Bankası’nın bu adımı dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde daha keskin bir yavaşlama riskini azaltmak amacıyla attığını öne sürdü.
Çin Merkez Bankası ayrıca söz konusu düşüşün 15 Ocak ve 25 Ocak tarihlerinde geçerli olma koşuluyla iki aşamada yapılacağını belirtti.Zorunlu karşılık oranlarının şu anda büyük bankalar için yüzde 14.5 ve küçük bankalar için yüzde 12.5 seviyesinde olduğu bilgisi de verildi. Bununla birlikte, özellikle de son aylarda açıklanan zayıf verilerin Çin ekonomisinin kan kaybetmeye devam ettiğini göstermesi üzerine zorunlu karşılık oranlarında daha fazla kesinti bekleniyordu.
Diğer taraftan PBOC’un yüzde 1’lik azaltma ile 1.5 trilyon Çin yuanı likiditeyi serbest bırakmış olacağı aktarıldı. Hareketin 1.5 trilyon Çin yuanının bir kısmının kullanılmasının ardından bankalara net 800 milyar Çin yuanı kazandıracağı da dile getirildi.
Ayriyeten bankanın açıklamasında; “ihtiyatlı para politikasına bağlı kalmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verilerek zorunlu karşılık oranlarındaki indirim sayesinde özel ve küçük şirketler için fonlamanın artırılacağı kaydedildi. Günün erken saatlerinde Çin Başbakanı Li Keqiang de Pekin’in ekonomiyi yükseltmek için daha fazla harekete geçeceğini söylemişti.
Çin Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklardaki hamlesi de bu hareketlerden biri olmalıydı. Nihayetinde Çin hem ABD’nin cezalandırıcı tarifeleri hem de yurt içindeki yavaşlayan talep faktörleri altında eziliyordu ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisi üzerindeki bulutları artıran bu riskleri bertaraf etmek için önlemler alıyordu. Capital Economics de konuyla ilgili araştırma notunda; “politika hareketliliği önümüzdeki aylarda daha da artırılacak” dedi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.