
Geçen yıldan bu yana ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında bir dizi gelişme yaşanırken uzmanlar Pekin’in tarife anlaşmazlığındaki en iyi seçeneğinin bunu beklemek olduğunu dile getirdi. Çünkü Çin’in devasa ülke ekonomisinin ticaret değil giderek daha fazla tüketici gücü tarafından itildiği söylendi.
Value Partners yatırım direktörü Chung Man Wing, uzun oyunu oynamanın Çin’in sahip olduğu muhtemelen en iyi ve tek seçenek olduğunu öne sürdü. “Çin hükümeti, iç kurumsal sektörü, iç ekonomiyi yeniden yapılandırmak için zaman kazanmaya çalışıyor” diyen Chung, dış ticaretin Çin ekonomisinin yalnızca çok küçük bir kısmını ve gayrisafi yurtiçi hasılasının sadece %20’sini oluşturduğunu vurguladı.
Ayrıca bunun büyük çoğunluğunun aslında ABD’ye bağlı olmadığını, dolayısıyla Çin’in uzun oyunda gayet iyi iş çıkartabileceğini belirtti.Deutsche Bank da Çarşamba günkü notunda, Çin ihracatının yüzde 80’inin ABD dışındaki ülkelere gittiğini bildirdi. Deutsche Bank ekonomisti Yi Xiong raporda; “Çin’in mevcut stratejisini dayanıklılık olarak nitelendiriyoruz: asıl amaç ABD’deki yüksek tarifeleri alırken Çin’in ekonomik direncini korumaktır” dedi. ANZ ekonomistleri, Çin’in gayri safi yurtiçi ürün numarasının, 2018’de ticaret savaşı başladığında ihracat düşmeye başladıktan sonra bile hemen hemen hiç etkilenmediğini bildirdi.
Çin’in büyümesinin itici gücünün yurt içi olduğunu belirten ANZ, tüketim ve altyapı yatırımlarının ihracattan daha fazla dikkat hak ettiğini söyledi. Deutsche Bank da Çin’in ekonomisi yavaşlarken ticaret savaşının doğrudan etkisinin çok büyük görünmediğini yazdı.
Bunun yerine, yavaşlayan büyümenin büyük ölçüde devlet yatırımlarındaki düşüşe, yüksek hanehalkı borcuna ve borcu azaltma çabalarına atfedilebileceğini söyledi. İlaveten Çin’in tedarik zincirlerini çeşitlendirmeye ve diğer ülkelere açılmasını hızlandırmaya çalışarak ABD’ye olan bağımlılığını uzun vadede azaltacağını aktardı. Ve bunun hem Çin ekonomisine yardım edeceğini hem de ABD’nin ticaret savaşındaki maliyetini artıracağını öngördü.