
Çin son dönemde kripto para madencilerine yönelik kısıtlamasını artırdı ve firmalar başka ülkelere taşınak durumudna kaldı. Bu ülkelerden birisi ise komşu Kazakistan oldu. Gelen son haberler, Kazakistan hükümetinin madencilere karşı yeni kısıtlamalar uygulama isteğini, ortaya koydu.
Çin hükümetinin baskısı sonrası madenciler Kazakistan’a taşındıktan sonra, yerel yetkililer kriptoyu benimsedi ve ekipmanlarıyla gelen kripto para madencilerini memnuniyetle karşıladı. 2020’de parlamento, kripto para birimini ve kripto madenciliğini yasallaştırmak için bir yasa çıkarmıştı.
Bölgede yaşanan çok sayıda elektrik kesintisi nedeniyle, madencilerin elektriğini blok zinciri operasyonlarını doğrulamak için kullanmalarına izin verme kararı hükümeti pişman etmiş olabilir. Üç yıl önce ülkenin merkez bankası kripto para madenciliğini ve dijital varlıkları yasaklama çağrısında bulunmuştu.
Kazakistan, birçok maden şirketinin Çin’den oraya kaymaya başlamasından ve madencilik ekipmanlarını yanlarında getirmesinden sonra, son zamanlarda birden fazla elektrik kesintisi ile karşı karşıya kaldı .
Madenciler ülkenin en büyük enerji tüketicileri haline geldi. Cambridge Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Kazakistan’ın küresel madencilikteki payı 2019’da sadece yüzde 1,4 iken, geçen zaman içerisinde yüzde 18’in üzerine çıktı.
Şu anda ülkede yaklaşık 250.000 madencilik cihazının çalıştığı ve büyük miktarda elektrik tükettiği tahmin ediliyor. Ülkenin enerji bakanı Magzum Mirzagaliyev, hükümetin madencilik çiftliği başına 1 MW ve genel olarak bu sektöre 100 MW kısıtlamalar getirmesini önerdi.
Madenciler, yetkililerin vergi ödeyenleri kısıtlamak yerine yasa dışı madencilere karşı sert önlemler alması gerektiğini söyleyerek bu öneriyi tepkiyle karşıladı.