
Tüm dünyayı alt üst eden koronavirüs salgının çıkış noktasının Çin olduğu biliyor. Alınan sert önlemlerle Çin, salgınla mücadelede büyük başarı kaydetti. ABD yetkilileri Çin’in koronavirüs vaka ve ölü sayısında şeffaf davranmadığını söylerken Worldtometer verilerine göre ülkedeki vaka sayısı 82 bin 341, ölüm sayısı ise 3 bin 342 seviyesinde.
Salgın kontrol altına alınmış gibi görünürken dünyanın ikinci en büyük ekonomisi de temkinli bir şekilde faaliyetleri açmaya çalışıyor. Ancak milyonlarca insanın eski harcama alışkanlıklarına ya da işlerine dönmesi kolay değil.
Ülke çapındaki fabrikalar ve mağazalar Ocak ayının sonundan itibaren kapanırken milyonlarca insana evlerinde kalmaları söylendi.İktidardaki Çin Komünist Partisi, bugünkü açıklamasında salgının kontrol altında olduğunu bildirdi. Ancak hastalık ülkedeki yaşama ve ekonomiye zarar vermeye devam ediyor.
Fabrikalar, Başkan Xi Jinping’in Wuhan’ı ziyaret etmesinin ardından virüsün kontrol altına alındığına dair bir güvence ile Mart ayında yeniden açılsa da tüketiciler halen işlerini kaybetmekten ya da virüse yakalanmaktan korkuyor. Ve Çin ekonomisi için tüketimin önemi göz önüne alındığında durum az çok tahmin edilebiliyor.
Danışmanlık firması McKinsey, geçen seneki bir raporunda Çin’in ekonomik büyümesinin en büyük itici gücünün yerli tüketim olduğunu vurgulamıştı.IMF 2019’da yüzde 6,1 büyüyen Çin’in 2020 tahminini yüzde 1,2 olarak tahmin ederken çoğu analist, ülkenin ekonomik faaliyette tarihi bir daralma duyurmaya hazırlandığını düşünüyor. Virüsün yayılmasını engellemek için insanlar ve işletmeler için 2 ay süren karantinanın ardından Çin’in ilk çeyrekte, kayıtların başlangıcından bu yana ilk kez küçülmüş olabileceğini düşünüyor.
Pekin rakamları Cuma günü açıklayacakken Refinitiv ekonomistleri; 2019’da neredeyse 30 yılın en düşük hızına gerileyen Çin’in 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 6 daralmasını bekliyor.
Çin, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) hakkında üç aylık veriler yayınlamaya başladığı 1992 yılından bu yana hiç üç aylık ekonomik daralma dönemi kaydetmedi.

IHS Markit Asya Pasifik Baş Ekonomisti Rajiv Biswas, Al Jazeera’ya verdiği demeçte, ofislerin-fabrikaların Şubat’ta açılmasının ertelenmesiyle Çin’in reel GSYİH büyüme oranının ilk çeyrekte keskin bir şekilde daralmasının beklendiğini kaydetti. ( Reel GSYİH büyüme rakamları enflasyonu dikkate almaktadır.)
Ocak ve Şubat ayına ilişkin verilerin sanayi üretiminin kötü bir şekilde kesintiye uğradığını gösterdiğini aktaran Bismas, ihracatın da Mart ayında daraldığını ekledi. Bununla birlikte yüzde 6,6’lık ihracat gerilemesi, Ocak ve Şubat’taki yüzde 17,2’lik düşüşten iyi olduğundan Asya hisselerini yükseltti.
Capital Economics’in üst düzey Çin ekonomisti Julian Evans-Pritchard da Çin GSYİH’sinde ilk çeyrekte yüzde 16’lık çarpıcı bir düşüş öngördü. Ancak ING ekonomisti Iris Pang, ilk çeyrekte yüzde 3,6 büyüme tahmin etti. Sert karantinalar daha az katı sosyal mesafeli tedbirlere indirildiğinden ve seyahat kısıtlamaları kaldırıldığından, iç tüketimin yüzde 50’sinin önümüzdeki aylarda toparlanmasını beklediğini ekledi.