
ABD’de kısmi olarak kapalı olan hükümet tarihi en uzun süresini kaydetmişti. Başkan Donald Trump’ın attığı geri adım ile 15 günlüğüne bu süreç sona erdi. Küçültülmeye başlanan tahvil portföyünde beklentiden daha fazla Amerikan Hazine Tahvili tutmaya eğilim görülmesi FOMC öncesinde piyasalar tarafında güvercin duruşu destekler nitelikte oldu. Bu hafta gerçekleşecek Fed toplantısına yönelik ılımlı beklenti teyit edilirse, küresel hisse senedi piyasalarında pozitif duruş desteklenebilir.
Trump’ın Baş Ekonomi Danışmanı Lawrence Kudlow’un piyasalarda gözlenen kuvvetli seyrin devam edeceğine dair belirttiği bir işlem haftasına girdik. 30-31 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan ABD-Çin görüşmelerinde iki senaryo gündeme gelebilir. Çin’in alımlarını artırdığı bir senaryoda pozitif seyrin katılaşacağı ve Donal Trump’ın olumsuz bir tweeti ile kısmen düzeltme görülebilecek küreseller.
Anlaşmasız Brexit düşüncesi ve Çin’deki tatil gelişmesine paralel ABD’de açıklanması başlanan şirket mali tabloları piyasalarda yankılanıyor. Bugün Caterpillar Inc. bilançosu ve bu hafta beklenen teknoloji şirketleri bilançosu bekleniyor. Bilançoların beklenenden iyi gelmeye başlaması küresel piyasaları pozitif destekleyen faktörler arasında gözlenebilir
EUR/USD Paritesi Yatay Harekette
Geçtiğimiz hafta 1,13 seviyesinde gözlenen desteğin korunduğu ECB toplantısının ardından EUR/USD paritesinde hafta yatay bir bantta gerçekleşen işlemlerle başladı. 1,1403 fiyatından işlem alan parite 1,1385 seviyesinin üzerindeki 50 günlük hareketli ortalamaya göre pozitif, 20 günlük hareketli ortalamada bulunan 1,1402 seviyesine göre yatay gözlenmekte. RSI (14) indikatörü 52 seviyesinde nötr sinyal veriyor.
Fed’in piyasalarca fiyatlanmasına devam edildiği güvercin duruşu beklenenler dahilinde gerçekleşir ise paritede gözlenecek hareketlenmenin pozitif yönde olabileceği gözlenebilir. Brexit sürecinde de bu hafta önemli bir açıklama öngörülürken fiyatlama açısından diğer önemli faktör olarak takip edilebilir.
GBP/USD’de Değişim İçermediği Gözlenen May’in “B” Planı Gündemi
İngiltere varlıklarında Brexit gündemi baskısını sürdürüyor. Geçen hafta hükümetin azınlık kesimi Başbakan Theresa May’in “B” planının “A” planından pek farksız olduğu yani “B” görünümlü “A” planını 29 Ocakta gerçekleşmesi planlanan oylamada destekleyeceğini ifade etmesi ülke para birimini olumlu etkiledi.
Ülke varlıklarının fiyatlarındaki belirleyici bir fatkör olarak görülebilecek olan Brexit anlaşması ve süreç sonunun uzatılmasına yönelik beklentiler ağırlık kazanmakta. Fed toplantısı öncesinde baskı altındaki GBP/USD paritesi %0.27’lik bir değer kaybı ile 1,3165 seviyesinden işlem görmekte. Beklentinin ağırlıklı olduğu güvercin duruşun netlik kazanması paritede yukarı yönü destekleyebilir.
Bölgesel ve Küresel Güvenilir Liman Arzlarına Bakış
Bölgesel güvenilir liman arzı olan Japon yeni bu hafta gerçekleşecek ABD-Çin görüşmelerinde ve Çin’in haftaya gireceği tatil öncesinde %0.17’lik bir kayıp ile 109,34’ten işlem görmekte. Parite 109,45 noktasında bulunan 20 günlük hareketli ortalamasının altında dururken yukarı yöndeki ilk desteğini 109,40’ta bulunan 200 günlük hareketli ortalama seviyesinde gösterebilir. STOCHRSI (9,6) indikatörü al verirken diğer indikatörler tarafında satım sinyali okunmakta.
Değerli metal altında geçtiğimiz haftanın son işlem günü son yedi aylık zirvesinde kapanış gerçekleştirmişti. Bu yöndeki hareketin devamının görülmesi haline 1.311 seviyesi ve 1.317 seviyesi yakından takip edilebilir. Ons altın için destek seviyelerini ise 1.293 ile 1.287 seviyelerinde gözleyebiliriz. XAU/USD bugün %0.19 değer kaybı ile 1.300,83 fiyatından işlem görmekte.
Petrol Fiyatları Sondaj Kulelerinin Artması Kaynaklı Geriliyor
Brent petrol bugün %1.88 değer kaybederken 60,48 $’dan fiyatlanıyor. Nisan vade Brent Petrol kontratında %1.82 kayıp ile 60,47 fiyatı ve Mart vadeli West Texas Intermediate (WTI) %1.97 değer kaybederken 52,63 $’dan işlem görüyor.
Emtiada takip edilen fiyatın düşmesi ABD petrol endüstrisinin kısa dönem içersinde ham petrol üretimi hakkında gösterge olarak kabul gören petrol sondaj kulelerinin artması kaynak olarak gözleniyor. Sayıca 10 adet artışına işaret edilen kuleler fiyatlardaki düşüşün devam edebileceğini gündeme getirebilir. Bu bağlamda yurt içi ilgili şirketlerden THYAO ve PGSUS için olumlu bir yansıma gözlenebilir.