
Avrupa Komisyonu, bugün yeni ekonomik tahminlerini yayımladı. Sonbahar raporunda yaz tahminlerinden aşağı yönlü revizyon yapan Avrupa Komisyonu, kış raporunda hükümetler koronavirüsün yeni varyantlarıyla boğuşurken, 2021’de bölge için daha düşük bir büyüme oranı öngördü.
Dolayısıyla Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin beklentilerini daha da düşürdü. Brüksel merkezli kurum, 19 üyeli bölgenin bu yıl %3,8 büyümesini beklerken Kasım ayında yüzde 4,2’lik tahminde bulunmuştu.
Avrupa’nın koronavirüsün pençelerinde kalmaya devam ettiğini söyleyen rapor, Euro Bölgesi’nin 2022 büyüme tahmini olarak da %3,8’e işaret etti.
AB ekonomisinin 2021’de %3,7 ve 2022’de %3,9 büyüyeceği öngörüldü. Bununla birlikte Euro Bölgesi ve AB ekonomilerinin, büyük ölçüde 2021’in ikinci yarısında ve 2022’de öngörülen beklenenden daha güçlü büyüme ivmesi nedeniyle kriz öncesi seviyelere sonbahar tahmininden daha erken ulaşacağını bildirdi.
2020’nin dördüncü çeyreğinde ekonomik aktivite yeniden daralırken kilitleme önlemleri hala yürürlükte olduğu için AB ve Euro Bölgesi’nin ilk çeyrekte küçülmesinin beklendiği kaydedildi.
Şubat başında Eurostat tarafından açıklanan 4Ç20 GSYİH verileri de Euro Bölgesi’nde çift dipli resesyonun neredeyse kesin olduğunu göstermişti.
Yine de Avrupa Komisyonu Aşılama programları ilerledikçe ve önleme tedbirleri kademeli olarak hafifledikçe ekonomik büyümenin baharda yeniden başlayacağını ve yaz aylarında hız kazanacağını savundu. Pandeminin ekonomik etkisinin üye devletler arasında eşit olmadığını ve iyileşme hızının da önemli ölçüde değişeceğini ekledi. Euro Bölgesi’nde enflasyonun 2020’de %0,3’ten 2021’de %1,4’e çıkacağı ve 2022’de %1,3’e düşeceği öngörüldü.
Avrupa Ekonomiden Sorumlu Komisyon Üyesi Paolo Gentiloni rapora ilişkin açıklamasında salgının sosyal ve ekonomik sonuçlarının çok açık olduğunu dile getirdi. 2020’deki durgunluk beklendiği kadar derin olmadığından ve aşılarla ilgili atılımlar sayesinde şimdi AB ekonomisinin 2022’de kriz öncesi GSYİH seviyesine döneceğini tahmin ettiklerini aktardı.
Uluslararası tabloya bakıldığında, küresel ekonominin bu yılın ilk yarısındaki şiddetli daralmanın ardından 2020’nin üçüncü çeyreğinde güçlü bir şekilde toparlandığını dile getirdi. Gelişmiş ekonomilerdeki aşılama kampanyalarının ve özellikle ABD ile Japonya’da daha güçlü politika desteği sayesinde orta vadeli görünümün iyileştiğini ekledi.