
Koronavirüs salgını sonrasında küresel ekonomide yaşanan bozulma, ülkelerin büyüme planlarını da değiştirdi. Dünyanın en büyük iki ekonomisinde görülen daralmalar, küresel ekonominin dibe gittiğini gösterdi. Toparlanma için genel olarak 2021 – 2022 yıllarına işaret ediliyor. Ancak düşük bir ihtimal 2020 sonunda da bir miktar toparlanma gerçekleşebilir.
Bazı analistler, Asya bölgesindeki bir toparlanmanın Çin ekonomisindeki büyümeye bağlı olacağını düşünüyorlar.
Çin şu anda yerel ekonomisine bakıyor. Ancak bu konudaki atılımları, Asya bölgesindeki ekonomilerin toparlanmasında önemli rol oynayacağı tahmin ediliyor. Cornell Üniversitesi’nden Eswar Prasad, dünyanın büyük bir bölümü salgın nedeniyle korkunç bir durgunluk yaşarken, Çin GSYİH baskısının çarpıcı olduğunu söyledi.
Prasad, “Çin’in Asya bölgesindeki talep için önemli olmaya devam edeceğini düşünüyorum. Ve nihayetinde ekonomisinin büyüklüğü göz önüne alındığında Çin gelişmedikçe Asya zengin olmaz,” ifadelerini kullandı. CNBC’ye yaptığı açıklamalarda Prasad, Çin kendi ekonomisine odaklansa da Asya için önemli olduğunu vurguladı.
Çin ekonomisi, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde %5,2’lik beklentilere karşılık %4,9 oranında büyüdü. GSYİH büyümesi tahminlerin altında kalsa da pandemi sonrası en kötüyü atlatan ilk ülke olarak nitelendirildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin’in 2020 yılında %1,9 oranı ile GSYİH büyümesi kaydeden tek büyük ekonomi olacağını düşünüyor.
Moody’s Analytics APAC Baş Ekonomisti Steve Cochrane, dünyanın geri kalan kısmındaki büyüme göz önüne alındığı zaman Çin’in hızlı büyümesinin oldukça dikkat çekici olduğunu düşünüyor. Ancak birçok analist, Çin’in büyümesi için küçük ve orta ölçekli işletmelerine odaklanması gerektiğine inanıyorlar.
Prasad, Çin’in kredi pompalamak dışında önemli adımlar atması gerektiğini söylüyor. Ekonominin daha iyi üretim yapmasını sağlayacak dinamik bölümleri olan küçük ve orta ölçekli işletmelere odaklanması gerektiğini belirtiyor. Bu işletmeler için hem kredi imkanı hem de istihdam destekleri sunması gerektiğine dikkat çekiyor.
Cochrane ise “Gelecekteki her türlü teşvik, daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelere odaklanmalıdır. Ekonominin dinamik kısmı, büyümeye ve ekonomiyi çeşitlendirmeye devam etmek için gerçekten çalışabilecek kısımlar,” ifadelerini kullandı.