
ABD bugün söz verdiği gibi Çin’in 200 milyar dolarlık malı üzerindeki yüzde 10 oranındaki gümrük vergisini yüzde 25’e yükseltti. Buna cevap olarak Pekin, gerekli önlemleri alacağını belirtti. Bu gelişmelere bağlı olarak dünya genelinde piyasalar önce düşüş kaydederken sonra toparlanarak yükselişe geçtiler.
Asya hisse senetleri öğleden sonraki işlemlerde karışık seyrederken, Şanghay Kompoziti yüzde 3’ten fazla yükseliş kaydetti.Avrupa’da ise Stoxx 600 ve Alman DAX yüzde 1 civarında artış gösterdiler. Buna karşın Dow Jones vadelileri başlangıçta düşüş kaydetti ve neredeyse üç basamaklı zararlara işaret etti. Kısa sürede toparlanan Dow Jones vadelileri ile Wall Street toparlanmaya başladı.
Ticaret müzakereleri konusundaki belirsizlik sürüyor; ancak bazı analistler yatırımcıların hala dünyanın en büyük iki ekonomisinin tam bir ticaret savaşından kaçınacağı konusunda iyimser olduğuna inanıyorlar.
Reid, Trump’ın anlaşmanın hala mümkün olduğunu ve Xi’den güzel bir mektup aldığını söylediğini hatırlattı.Deutsche Bank’ın araştırma stratejisti Jim Reid, “Yatırımcılar her iki taraftaki politika yapıcıların kararsızlaştırmayı tercih ettikleri umuda tutunmaya devam ediyor görünmektedir,” dedi.
Washington ve Pekin arasındaki gerginliğin artmasıyla birlikte küresel borsalar bu hafta ağır satışlar yaşadı. Dow Jones Sanayi Endeksi, bu hafta 650 puandan fazla düşerken, S&P 500 endeksi yaklaşık yüzde 2,5 oranında değer kaybetti.
Bank of America Merrill Lynch’in bir araştırmasına göre; küresel hisse senetleri geçen hafta 20,5 milyar dolarlık bir çıkış yaşadılar.Bu iyileşmenin, tarife zammında zaten fiyatlanan pazarlardan da kaynaklandığı söyleniyor. Artışla ilgili duyuru başlangıçta Pazar günü Trump’tan geldi ve yatırımcılara varlıkları portföylerine yerleştirmeleri için bolca zaman tanıdı.
Bazı analistler de tarifelerdeki yükselişin sadece birkaç hafta içinde gerçekten etkili olacağına ve dolayısıyla piyasaların bundan önce bir anlaşma geleceğini öngördüklerine dikkat çekti.
Goldman Sachs, müzakerelerde Cuma günü devam etmeyi planlayan bazı işaretler bulunduğunu vurguladı.Goldman ekonomisti Jan Hatzius, “Tarife zammını uygulayan bildirimin detaylarının 10 Mayıs’tan önce Çin limanlarını terk eden ihracatların artmaya tabi olmayacağına dikkat çekiyor,” dedi. Bunun, müzakerelerin devam edebileceği ve bir anlaşmaya varmak için yumuşak bir son tarih oluşturabilecek potansiyel olarak birkaç hafta süren resmi olmayan bir pencere yarattığını dile getirdi.
Londra merkezli borsacı Aj Bell’in yatırım direktörü Russ Mould ise pazar hareketlerinin yatırımcıların şimdiki hafta başında herhangi bir spekülasyonu ortadan kaldıracak olan resmi tarife zammıyla ilgili gerçekleri olduğunu belirtti. Ayrıca Çin misillemesinin ABD’deki şirketlere ve tüketicilere zarar vereceğini ve ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını açıkladı. Citigroup da daha önce benzer düşüncelerini paylaşmıştı.