
ABD’de tüketici fiyatları bir yıldan daha fazla artış gösterirken, enflasyonun altında yatan iç ve küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması zemininde düşük seyretti. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; ülkede TÜFE Mart ayında yüzde 0,4 oranında artış gösterdi.
ABD’de tüketici fiyat endeksi; gıda, benzin ve kira maliyetlerindeki artışla desteklenerek yüzde 0,4 oranında artış kaydetti.Bu seviye, 2018 Ocak ayından bu yana kaydedilen en büyük ilerlemeye işaret etti. Şubat ayında ise yüzde 0,2 oranında artış göstermişti. Tüketici fiyatları Mart ayında yıllık bazda ise yüzde 1,9 oranında artış kaydetti.
TÜFE, 2016 yılının Eylül ayından bu yana en küçük artışı Şubat ayında yüzde 1,5 ile kaydetti. Reuters anketine göre; TÜFE’nin Mart ayında yüzde 0,3 oranında artması ve yıllık bazda yüzde 1,8 oranında yükseleceği tahmin ediliyordu.
Enflasyonun sessiz kalması, işgücü piyasası koşullarının sıkılaştırılmasına rağmen ücret artışının ılımlı bir şekilde artmasına neden oldu.Ilıman enflasyon ortamı, yavaşlayan ekonomik aktivitelerle birlikte FED’in geçen ay faiz oranlarını artırma amaçlı üç yıllık kampanyasını askıya alma kararını da destekledi. Amerikan Merkez Bankası, 2018 yılında borçlanma maliyetlerini dört kar artırdıktan sonra bu yıl herhangi bir faiz artırımı öngörüsünde bulunmadı.
Gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, TÜFE Şubat ayının kazancı ile eşleşen yüzde 0,1 oranında düşüş kaydetti. Şubat ayına kadar olan 12 aylık dönemde, temel TÜFE 2018 yılının Şubat ayından bu yana en küçük artış oranı olan yüzde 2 artış gösterdi. Temel TÜFE Şubat ayında yıllık bazda yüzde 2,1 arttı.
Yüzde 2 enflasyon hedefine sahip olan FED, para politikası için temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi önemli görülmektedir.Temel PCE fiyat endeksi, Aralık ayında yüzde 2 oranındaki yükselişin ardından Ocak ayında yıllık bazda yüzde 1,8 artış gösterdi. FED’in yüzde 2 enflasyon hedefine, 2012 yılının Nisan ayından beri ilk defa geçen yılın Mart ayında ulaşıldı.
Şubat ve Mart ayı PCE fiyat endeksleri 29 Nisan tarihinde açıklanacaklar. Şubat verileri, 25 Ocak’ta sona eren federal hükümetin 35 günlük kısmi kapanmasıyla ertelendi. Enerji fiyatları ise Mart ayında yüzde 3,5 oranında artarak, Şubat ayındaki yüzde 0,4’lük artıştan sonra geçen ay TÜFE’deki artışın yaklaşık yüzde 60’ını oluşturdu.
Benzin fiyatları ise Şubat ayında yüzde 1,5 oranında yükseldikten sonra Mart ayında yüzde 6,5 artışa işaret etti.Gıda fiyatları ise Şubat ayında yüzde 0,4 oranındaki artışın ardından Mart’ta yüzde 0,3 arttı. Evde tüketilen yiyecekler ise yüzde 0,4 artış kaydetti. Mart ayında tüketiciler kira için daha fazla para öderken, birincil konut kiraları, Mart ayında bir önceki aya benzer şekilde yüzde 0,3 artış gösterdi.
Sağlık bakım maliyetleri ise Şubat ayında yüzde 0,2 düştükten sonra Mart ayında yüzde 0,3 oranında arttı. Giyecek fiyatları iki ay boyunca yükseldikten sonra Mart ayında yüzde 1,9 düşerek, 1949 yılının Ocak ayından bu yana görülen en büyük düşüşü kaydetti. Kullanılmış motorlu taşıt ve kamyon, havayolu ücretleri ve motorlu taşıt sigortası fiyatlarında da düşüş gözlendi.