
ABD Çalışma Bakanlığı işçi başına saatlik çıktıyı ölçen tarım dışı verimliliğin, son çeyrekte yıllık bazda 3,6 oranında arttığını açıkladı. Bu seviye, 2014’ün üçüncü çeyreğinden bu yana görülen en yüksek hızlı artış olarak kaydedildi.
İşçi verimliliği ise ilk çeyrekte dört yıldan daha uzun bir sürede görülen en yüksek hızlı artışını kaydederken, işgücü maliyetlerini baskıladı ve enflasyonun bir süre daha ılımlı kalacağına işaret etti.
Dördüncü çeyrek verisi, daha önce bildirilen %1,9 oranının yerine %1,3 hızla artan verimlilik göstermesi için revize edildi.Reuters anketine katılan ekonomistler, ilk çeyrek verimliliğinin yüzde 2,2 oranında artacağını tahmin ediyorlardı. Verimlilikteki ivmelenme, Ocak-Mart döneminde gayri safi yurt içi hasıla büyümesinde bir artışa işaret etti.
Ekonomi, yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 2,2 oranındaki büyümenin ardından 2019 yılının ilk üç ayında yüzde 3,2 oranında büyüdü. Verimlilikteki trendin arttığı da belirtilirken, 2018 yılının ilk çeyreğine oranla verimlilik, 2010 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en iyi performansı olan yüzde 2,4 oranında artış kaydetti.
Verimlilik hızının artması, işgücü maliyetlerindeki büyümeyi baskılarken, şirket kârını artırma potansiyelini ortaya koydu.Birim emek maliyeti, tek bir çıktı birim başına emeğin fiyatı, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,5 oranında yükseldikten sonra ilk çeyrekte yüzde 0,9 oranında düşüş kaydetti.
2018 yılının ilk çeyreğine oranla işgücü maliyetleri, yüzde 0,1 oranı ile 2013 yılının dördüncü çeyreğinden bu yana görülen en düşük hızda arttı. Zayıf birim işgücü maliyetleri, Salı günü ilk çeyrekte ücretlerinin istikrarlı bir şekilde arttığını gösteren raporun ardından geldi.
FED, dünkü toplantıda faiz oranlarını sabit tutarken, yakın zamanda düzeltmek için çok az arzu duyduğuna işaret etti.FED Başkanı Jerome Powell, fiyat baskısındaki ılımlılığın geçici faktörlerden kaynaklanabileceğini ve enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın yüzde 2 hedefine geri döneceğini öngördüğünü söyledi. FED tarafından izlenen kilit bir enflasyon ölçüsü, 14 aydaki en düşük artış olarak Mart ayında yüzde 1,6 oranında arttı.
İlk çeyrekte saatlik tazminat yüzde 2,6 oranında artarken, dördüncü çeyrekteki yüzde 3,9’luk orandan düşüş kaydetti. Saatlik tazminat, 2018 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 2,5 oranında artış gösterdi.