
İtalya maliyesine ilişkin yeni AB tahminlerinin, Brüksel ile Roma’nın kuruluş karşıtı hükümeti arasında başka bir söz dalaşını tetikleyebileceği söylendi. AB’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, bu yıl İtalya’nın bütçe açığını GSYH’sinin yüzde 2.5’i olarak öngörürken, 2020 için yüzde 3.5’e yükseltti.
Ve bunun zayıf bir iş gücü piyasası ile daha yüksek kamu harcamalarından kaynaklandığı söylendi. Tabii, İtalya’nın 2019 açığı geçen yılın sonunda Roma ile Brüksel arasında hararetli tartışmalara konu olmuşken gelen bu açıklamalar dikkat çekti.
Roma Brüksel’e 2019’a ilişkin harcama planlarının bazılarını düşüreceğini bu nedenle açığın yüzde 2.04 hedefinin ötesine geçmeyeceğini söylemişti.Ancak başlangıçta harcamaları GSYH’sinin yüzde 2.4’üne çıkarmak istemiş, bu eşik AB Komisyonu’nun ülkenin borç seviyeleri konusundaki endişelerini dile getirmesinden ve İtalya’ya ceza atıflarında bulunmasından sonra düşürülmüştü. Bugün yapılan 2020 tahmininde ise İtalya’nın AB kurallarını ihlal edeceği çünkü üye devletlerin GSYH’nin yüzde 3’ünün üzerinde bir açığının olmaması gerektiği görüldü.
Bunun nedeni Roma’daki kuruluş karşıtı hükümetin daha önce önlemle devam etmek istemediğini söylemiş olmasıydı. Sonuç olarak yaklaşık 23 milyar euro değerinde bir bütçe açığı vardı ve bunun 2020 bütçe planında doldurulması gerekiyordu. Avrupa Komisyonu tahminlerinde Euro Bölgesi’nin üçüncü en büyük ekonomisi olan İtalya’nın 2019’da AB’de en yavaş büyüyen ekonomi olacağını da öngördü.
AB’nin Şubat ayındaki yüzde 0.2’lik tahmini düşürmesi dikkat çekerken halihazırda kasvetli ekonomi için daha karamsar göründüğüne işaret etti. Nitekim aşağı yönlü revizyona Euro Bölgesi ekonomisi için genel kötüleşme eğilimini doğruladı. Öte yandan 23-26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa seçimlerinden önce herhangi bir disiplin hamlesi beklenmemesine rağmen yeni tahminlerin zaten iç çatışmayla hırpalanmış İtalyan hükümeti üzerindeki piyasa baskısını artırabileceği de vurgulandı.
Tüm bunların yanında AB Komisyonu, İtalyan yönetiminin işsizliği azaltmayı amaçlayan amiral gemisi politikalarına darbe olarak istihdamın düşeceğini de öngördü. İstihdamın bu yıl yüzde 0.1 oranında düşeceği, işsizlik oranının bu yıl yüzde 10.9’a çıkacağı ve 2020’de yüzde 11.0’a ulaşacağı bildirildi. 2018’deki yüzde 3.4’lük artışın ardından yatırımların bu yıl yüzde 0.3 oranında düşeceğini de söylendi.