
Borsa İstanbul haftaya alıcılı giriş yaptı. Endeks ilk seansın açılışı itibarıyla geçen haftaki kapanışına (18.12.2019 98.455 puan) kıyasla %0.49’luk bir primlenme ile 98.933 puan seviyesinde işlem gördü. MSCI Türkiye ise %1.73 artış göstermişti. (Cuma verisi.)
Küresel piyasalarda gözlenen toparlanmalara karşılık hafif kar realizasyonlarının beklenebileceği bu seviyelerdeki işlemleri düzeltme başlığında incelememiz için satışlarla gerilenecek seviyeleri yakından takip ettikten sonra daha net bir tablo görebileceğimiz düşünülebilir. BIST Bankacılık Endeksi (XBANK) haftanın ilk işlem gününde satıcılı argümanları ağırlığında %0.34 civarında bir kayıp kaydederken, BIST Sanayi Endeksi (XUSIN) yukarı yönde hareket ederek 113.747 seviyesinde işlem görüyor.
Teknik Verilerle Endekslere Bakış
BIST 100 endeksinde hafta başı 97.450 seviyesinde gözlenebilecek desteğinde ve bu noktanın aşağı yönde kırılması halinde 96.430’da bulunan ikinci olası desteğinde takip edilebilir. Endeksin yukarı yönlü değerlenme dizisinin sürmesi halinde 99k psikolojik seviyesi gündeme gelebileceği gibi bu bölgede görülecek dalgalanma son zamanlarda bozulmadan devam eden yükseliş dizisinin reaksiyonu ile 100 bin puan üstünün test edilmesinde etkili olabilir ancak 99.680 seviyesinde de yorumlanabilecek bir direnç ile karşılaşılabilir.
BIST 30 şirketlerinde yön değişimleri dikkat çekerken, endeks ortalamasında da aynı tablo hakim. Endeks 123.110 ve 121.790 seviyesinde öne çıkan olası destekleri ile aşağı yönde, 99.000 ve 99.670 seviyelerindeki dirençlerinde de yukarı yönlü harekette takip edilebilir.
Hisse senetleri tarafında THYAO geçtiğimiz hafta endekse ters orantılı geliştirdiği hareketine bu hafta da devam ederken, pozitif yönde dalgalanıyor. TUPRS, ISCTR ve GARAN kırmızı renkte ilk seansın sonuna yaklaşırken ASELS’de THYAO’ya paralel yeşil renkte.
Piyasa Hareketleri Olası Satışları İşaret Edebilir
Dünya finansallarındaki ılık seyreden hava ısınma yönlü devam ediyor. ABD, Avrupa ve Çin’den gelen yavaşlama sinyallerine kıyasla hisse senedi ve emtia piyasaları haftayı katı bir değerlenme ile kapatmıştı. ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) sergilediği ılımlı duruş risk iştahını canlı tutmaya devam ediyor.
BIST açılışını güzel yaptı, değer kazanımını artırdıktan sonra zaten yatırımcının da beklemiş olduğu hafif bir yön değişimi gerçekleşti. Doğaldır, son günlerde sadece yukarı yönde sert ivmelenen bir grafik göz önüne alındığında doğaldır elbette. Ancak önemle dikkat edilmesi gereken nokta ise bu değerlenmenin her ne kadar küresel boyutta çoğu ülke piyasasında gözlense de global ölçekteki finansallarda gözlenen pek de olumlu bir durum olmayan tablodur. Keza Brexit süreci, ABD Çin müzakereleri ve gündemden düşen İtalya gelişmelerinde tam olarak net bir durumdan söz etmek mümkün değil…
Dünya finansallarındaki ılık seyreden hava ısınma yönlü devam ediyor. ABD, Avrupa ve Çin’den gelen yavaşlama sinyallerine kıyasla hisse senedi ve emtia piyasaları haftayı katı bir değerlenme ile kapatmıştı. ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) sergilediği ılımlı duruş risk iştahını canlı tutmaya devam ediyor.
Ancak öte taraftan satışların bir düzeltme başlığında gözlendiği tabloda tekrar yukarı yönde Türk lirasındaki değer kazancı ve düşük faizler, Çin ABD vadelilerindeki kar satışlarına rağmen dünyaya göre ucuz olan ve büyük portföylerde kısıtlı kalan Borsa İstanbul’u desteklemeye devam edebilecek bir kaynak olarak görülebilir.