
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay açıklanan enflasyon rakamlarının ardından yayımladığı, fiyat gelişmelerinin Ocak sayısını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Perşembe günü açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon Ocak ayında yüzde 48,69 ile beklentilerden daha fazla geldi. 19 yılın zirvesini yenileyen enflasyonda aylık artış oranı yüzde 11,10 oldu.
Raporda, enflasyona en belirgin katkının enerji fiyatlarından geldiği söylendi. Döviz kurlarının istikrarlı gitmesine karşın, Omicron varyantının yarattığı endişe ile küresel emtia fiyatlarının arttığına dikkat çekildi.
Enerji maliyetlerinin ise petrol, elektrik ve doğal gaz kalemlerindeki artışın etkisiyle arttığı aktarıldı. Söz konusu dönemde taze meyve ve sebze fiyatlarında güçlü artış olduğu, giyim dışındaki temel mal fiyatlarının da artış eğilimini sürdürdüğü belirtildi.
Enflasyonda Üretici Fiyatları Kaynaklı Baskılar Sürdü

Ocak ayında B ve C endeksleri (mevsimsellikten arındırılmış, yıllıklandırılmış 3 aylık ortalama yüzde değişim) yıllık bazda sırasıyla yüzde 7,77 ve yüzde 7,57 oranında arttı.
Çekirdek enflasyon göstergelerinin sepet içerisindeki ağırlığı yükseldi. Alkol, tütün ve işlenmemiş gıda kaynaklı gruplarda düşüş olurken, lokanta, otel, ulaştırma hizmetleri ve giyim ve ayakkabı gibi grupların sepet içerisindeki ağırlığı bir önceki yıla kıyasla artış gösterdi.
Ocak ayında hizmet enflasyonu 7,23 artışla yüzde 29,56 oldu. Bunda en belirgin katkının kira ve haberleşme dışındaki alt gruplardan geldiği belirtildi. Temel mal yıllık enflasyonu 7,94 puan artışla yüzde 48,49’a çıktı.
Dayanıklı mal fiyatlarında enflasyon yüzde 56,24, giyim ve ayakkabı alt grubunda yüzde 25,04, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 55,61, alkollü içecekler ve tütün ürünlerinde yüzde 45,34 oranında gerçekleşti.
Elektrik fiyatları yüzde 69,96, doğal gaz yüzde 21,35 ve şebeke suyu fiyatları yüzde 11,87 arttı. Akaryakıt fiyatlarının yüzde 23,35, tüp gaz fiyatlarının yüzde 11,28 arttığı dönemde, enerji grubunda yıllık enflasyon yüzde 76,38’e ulaştı.