
Açıklanan verilere göre Şubat ayının ikinci haftasında döviz mevduatlarında artış gözlendi. Hanehalkı döviz mevduatı ayın ilk haftasına kıyasla ikinci haftada 0.4 milyar dolar, şirketlerin döviz mevduatları ise 0.6 milyar dolarlık bir artış gösterdi.
Son zamanlarda kur hareketlerinden çıkan sonuç başlığında TL’deki kazanımların desteklediği döviz mevduatlarındaki artış 23 haftalık yükseliş dizisinde yer alan hanehalkı döviz mevduatlarının 14.4 milyar dolar artmasını gösterirken, mevduatlar 96.5 milyar dolara tırmandı. Şirketler tarafındaki veri ise 68.8 milyar dolar olarak karşımıza çıkmakta.
Yine aynı haftalık veride hisse senedi piyasasından 64 milyon dolarlık yabancı para çıkışı gerçekleşti. Tahvil piyasasında da hisse senetlerine paralel bir hareket görülürken değişin 83 milyar dolar çıkışı gösterdi. Şubat ayının ilk iki haftasında hisse senedi piyasalarından 1.1 milyar dolarlık yabancı para çıkışı dikkat çekerken, tahvil piyasasından 0.6 milyar dolarlık bir çıkış görüldü.
Hareketler ve Açıklanan Veriler Işığı
Yaklaşan seçim göz önünde bulundurulduğunda Ocak ayında piyasalara giren yabancı para, Şubat itibarı ile çıkış yapmakta. Geçtiğimiz yılın son aylarında yazılarımda özellikle belirttiğim üzere, seçim gündemi esnek piyasa politikaları aksiyonu gösterebileceği için yabancı yatırımcı tarafında çıkış reaksiyonu olarak karşımıza çıkıyor.
Küresel arenada küresel ekonomiler arasında netlik kazanmamış görüşmeler, ülkelerin bölgesinden ayrılık sürecindeki belirsizlik ve açıklanan verilerde düşüşlerin ön planda olması, global ekonomide daralma endişelerini artırmakta. Artan endişeler yatırımcı tarafında güvenilir liman arzlarına sığına yansıması göstermekte. Görece riski yüksek hisse senedi piyasaları bu gelişmeye rölatif gerileme kaydedebileceği gibi, bu bağlamda altına yönelim ve tahvillere geçişler karşımıza çıkabilir.
DXY ve USD/TRY
Haftayı kapatmaya hazırlandığımız son işlem gününde Dolar Endeksi (DXY) 96,56 seviyesine denk düşecek değişimini azalma tarafında %0.05 fark ile gerçekleştiriyor. Bugün işlemler seyrini koruduğu taktirde endeks hafta boyunca değer kaybı göstermiş olacak. Geçtiğimiz hafta genelinde kazanımda olan DXY bu hafta ters orantıda gözleniyor. 95,16 seviyesinde görülen aylık bazlı 20 günlük hareketli ortalama olası bir destek olarak okunabileceği gibi yine aynı periyottaki 10 günlük hareketli ortalama 96,41 seviyesi ilk destek olarak ele alınabilir.

Türk lirası Şubat’ın ilk haftasında dolar karşısında gösterdiği değer kazanımlarının bir kısmını iade etti ve takip ettiğimiz bandın üst çizgisine oturdu. Son günlerde 5,32 noktasında grafiklenme istikrarını koruyan kurda 5,33 üzerinde 5,36 seviyesi önümüze çıkabilir. Bu harekete rölatif değerlenmede ise 5,42-5,45 seviyeleri yukarı tarafta birer direnç olarak değerlendirilebilir. 5,33 bölgeside haftalık bazlı 20 günlük hareketli ortalamanın belirmesi, bu seviyenin önem arzını artırmakta.