
Ekonomi gazetecileri ile yaptığı toplantıda sermaye piyasalarının önemine değinen Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Dr. Alp Keler, bu alanı geliştirmek için dört alanda değişim ve dönüşüme ihtiyaç olduğunu söyledi.
Şu an gayri safi yurt içi hasıla içerisindeki payı %21,5 olan BIST piyasa değerinin, gelecek 5 yıl içerisinde %39,3 seviyesine çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Sürdürülebilir büyüme açısından sermaye piyasalarının çok önemli olduğunu, bu nedenle de halihazırdaki seviyesinin iki katı daha büyümesi gerektiğinin altını çizdi.
TSPB Başkanı Alp Keler, sermaye piyasalarımızın her alanda genişletilmesi gerektiğini söyledi.Önümüzdeki dönemde bu piyasaların daha aktif olacağını dile getiren Keler, sermaye piyasalarındaki gelişmenin ülkeye katma değer sağlayacağını ifade etti. Bu alanda gerçekleşecek her türlü büyümenin ekonomide istikrarı, istihdam artışını ve diğer tüm sektörlerde iyileşmeyi beraberinde getireceğini sözlerine ekledi.
Küresel boyutta bakıldığında ticaret ve ekonomik büyümede en başarılı olan ülkelerin, sermaye piyasalarının en gelişmiş ülkeler olduğunu söyledi. Türkiye’de dört alanda değişim ve dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirterek, bunları şu şekilde sıraladı;
- Yatırım ve ortaklık kültürünün inşa edilmesi.
- Şirketlerin bu piyasalara bakış açılarının değiştirilmesi.
- Ekonomiye katkı sağlayan ve yatırımcılara yeni fırsatlar sunan araçların çeşitlendirilmesi.
- Ekonomiye kattığı önemi vurgulayan çalışmalar ve tanıtımlar yapılması.
Piyasanın önemine dikkat çekmek ve gelişmesine yardımcı olmak için ülkemizdeki başarı hikayelerinin hatırlatılması gerektiğini söyleyen Keler, artık orta gelir tuzağından çıkılması gerektiğini vurguladı.
2023 hedeflerine ulaşmamız için kaynağın da ancak sermaye piyasalarının derinleşmesi ile elde edileceğini aktardı. Sadece yatırımcılara değil toplum her kesimine ve çalışanlara da değer katması açısından üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu sözlerine ekledi.
Dünya ülkelerinde hane halkı finansal varlıklarının sermaye piyasası içinde oranlarını; Türkiye’de %13, Amerika’da %78, Kore’de %44 ve Brezilya’da %47 olarak açıkladı. Ülkemizin bu oranlara bakıldığında çok geride olduğunu ve artırılması gerektiğini ifade etti.
Dr. Alp Keler, şu an 400 olan halka açık şirket sayısının artırılması gerektiğini belirtti.Bu sayının diğer birçok ülkede binlerle ifade edildiğini söyleyen Keler, halka açık şirket sayısının artırılması için bakış açılarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük 1000 şirketi içerisinde 102 tanesinin halka açık olduğunu hatırlattı. Bu sayının şirketlerin sermaye piyasalarına olan güvenini inşa ederek, sağlıklı bir şekilde artırılması gerektiğini dile getirdi.