
IHS Markit Rusya Hizmet PMI, bir önceki ayın 48,2’sinden Aralık’ta 48’e geriledi. Son okuma, sektördeki üçüncü aylık daralmaya işaret etti. Aralık PMI verileri, Rus hizmet sektöründeki ticari faaliyetlerde daha fazla gerilemeye işaret ederken yeni işlerdeki düşüş hafifledikçe, daralmanın hızı sadece ılımlı kaldı.
Aynı zamanda, girdi fiyat enflasyonu oranı Mart ayından bu yana en hızlı ikinci oldu ve genel olarak dikkat çekti. Zayıf müşteri talebine rağmen, firmalar Nisan 2019’dan bu yana ücretlerdeki en hızlı artışla kısmen daha yüksek maliyetleri geçti.
Bu arada, aşı haberlerinin etkisiyle pandeminin sona ermesi umutlarının ortasında üretim beklentileri dört ayın en yüksek seviyesine çıktı.
Mevsimsellikten arındırılmış IHS Markit Rusya Hizmet İş Faaliyet Endeksi, Kasım ayındaki 48,2’den küçük bir düşüşle Aralık ayında 48’e geriledi. En son gösterge rakamı, Rus hizmet sağlayıcılarındaki ticari faaliyetlerde mütevazı bir düşüşe işaret etti.
Anekdot niteliğindeki kanıtlar, üretimdeki düşüşün düşük müşteri talebinden ve yeni satışlardaki daha fazla daralmadan kaynaklandığını öne sürdü. Hizmet sektörü firmaları, 2020 sonunda yeni işlerinde art arda üçüncü bir düşüş kaydetti. Daralma, hafif müşteri talebine ve müşteriler arasındaki satın alma gücündeki düşüşe bağlandı. Bununla birlikte, düşüş hızı genel olarak sadece ılımlıydı.
Benzer şekilde yeni ihracat satışlarındaki daralma oranı Kasım ayına göre geriledi.
Yurt dışından gelen yeni işler belirgin bir hızda düştüğü için yabancı müşteri talebi oldukça zayıf kaldı. Rus hizmet sağlayıcıları, Aralık ayında maliyet yüklerinde yeniden önemli bir artış kaydetti. Girdi fiyatı enflasyonu önceki anket dönemine göre yumuşasa da Mart ayından bu yana en hızlı ikinci enflasyon olmaya devam etti.
Maliyet yüklerindeki belirgin artış, genellikle tedarikçi fiyat artışları ve elverişsiz döviz kuru hareketleriyle bağlantılıydı. Aynı zamanda, müşteri talebinin daha da düşmesine rağmen satış fiyatları da hızlandı. Sağlam artış, genellikle daha yüksek maliyetlerin müşterilere kısmi yansımasına bağlandı. Ayrıca ücret enflasyonunun hızı Nisan 2019’dan bu yana en hızlıydı.
Cesaret verici bir şekilde, hizmet sektörü firmaları Aralık ayında önümüzdeki 12 aydaki üretim görünümüyle ilgili olarak daha iyimserdi.İyimserlik, pandeminin sona ermesi ve kısıtlamalar hafifletildikten sonra bastırılmış talebin serbest bırakılması umutlarıyla güçlendirildi. Duyarlılık derecesi güçlendi ve Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ancak yine de uzun vadeli seri ortalamasının (2001’den beri) altında kaldı.
Maliyetleri düşürme çabası ve yeni sipariş girişlerinin azalması nedeniyle, Rus hizmet sektörü firmaları işgücü sayılarını 2020’nin sonunda sağlam bir hızla azalttı.
İşten çıkarma oranı Kasım ayına göre biraz hızlandı. Bu arada, kapasite üzerindeki baskı daha da azalırken, birikmiş işler üç ay boyunca en yavaş hızda da olsa Aralık ayında tükenmeye devam etti.
IHS Markit Ekonomisti, bileşik düzeyde kilit odak noktasının enflasyonist baskılara odaklanmaya devam ettiğini belirtti. Ancak Rusya Merkez Bankası’nın arz yönlü enflasyon riskinde son zamanlarda görülen ani artışların geçici olmasın beklediğini bu nedenle faiz oranlarını %4,25’te tuttuğunu ekledi.