
Pakistan Devlet Bankası’nın (SBP) Pakistan’daki tüm kripto para işlemlerini yasaklamak istediği bildiriliyor. Ülkede Sindh Yüksek Mahkemesi’nin, SBP de dahil olmak üzere birkaç Pakistanlı makamın, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin yasa dışı olduğunu ve kripto para birimlerinin yasal statüsü ile ilgili bir duruşma düzenlediği bildirildi.
Ortaya çıkan bir belge, kripto para birimlerini yasaklamayı seçen Çin ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere en az 11 ülkeye dikkat çekiyor. Pakistan merkez bankasının mahkemeyi yalnızca kripto para birimi faaliyetlerini yasaklamaya değil, aynı zamanda kripto borsalarına karşı cezalar uygulamaya da çağırdığı bildirildi.
SBP ayrıca yatırımcı koruma risklerinin yanı sıra kara para aklama ve terörizm endişelerine atıfta bulundu. SBP’nin kripto üzerinde genel bir yasak önermesine rağmen, Sindh Yüksek Mahkemesi henüz Pakistan’da kripto işlemlerine yasak getirmedi.
Mahkeme, bankanın temyiz başvurusunun ülkedeki kripto para birimlerinin yasal statüsü hakkında nihai bir karar verecek. SBP daha önce 2018 yılında da dijital para birimlerini yasaklayacağı haberi ile gündeme gelmişti.
Pakistan hükümetinin son hamleleri, Hindistan ve Rusya da dahil olmak üzere birçok ülkedeki gelişmelerle paralellik gösteriyor.