
Dünya üzerindeki milyarder sayısı, yaklaşık olarak 3 bin kadardır. Bu kişilerin %50’si ise kendi servetini inşa etmiş kişilerdir. Yani “atadan zengin” değil, çalışıp çabalayarak edindikleri servettir. Birer milyarder olabilmek için illa zengin bir kocayla evlenmenize, varlıklı bir akrabadan miras kalmasına gerek yok. Doğru yoldan ilerlediğiniz zaman sizin de bir milyarder olma ihtimaliniz var. Evet, belki ütopik bir düşünce; ama bunu başaran insanlar var.
Dünyanın en zengin isimleri arasında ilk 5 sırada yer alan; Bill Gates, Warren Buffett, Amancio Ortega, Carlos Slim Helu, Larry Elison kendi servetini inşa etmiştir. Yani en zengin çalışıp, akıllı girişimlerde bulunarak şu anki servetlerine sahipler. Elbette çalışıp çabalamanın yanında sahip oldukları bazı davranış ve alışkanlıklar da zenginlik için gerekli olan zemini hazırlamıştır. Bildiğiniz gibi iş hayatında da çalışkanlığınız veya zekanızın yanı sıra sahip olduğunuz alışkanlıklar, sizi zirveye taşıyor.
Bizlerde bu kapsamda, örnek alınması gereken milyarder davranışlarından 5 tanesini sizlerle paylaşmak istiyoruz.
1 Büyük Düşünmek
Milyarderlerin tahmin edeceğiniz üzere hayalleri de büyüktür. Attıkları her adımda zengin olmaktan çok, yaptıkları girişimle bir şeyleri değiştirmeyi amaçlarlar. Geçici bir para yerine gelecekteki paraya odaklanırlar. Bu konuda kendinize örnek alabileceğiniz en iyi isim ise Virgin Grubu’nun sahibi Richard Branson’dur ve bu sözü size yol göstericidir; “Eğer hayalleriniz sizi ürkütmüyorsa, yeteri kadar büyük değiller demektir.”
2 Bugüne Değil, Geleceği İnşa Etmek
Bakış açınızı genişletmeli ve şimdiki zamandan elde edeceğiniz parayı değil, gelecekte elde edeceğiniz parayı inşa etmelisiniz. Gelecek trendlerini öngörebilmeli ve popülerliğini her zaman koruyacak işlere imzanızı atmalısınız. İnsanların gelecekte ihtiyaç duyacakları ürünleri üretebilmek, yapılmayanı yapmak ve bakış açısını her zaman genişletmek gerekiyor. Steve Jobs’un dediği gibi; “Müşterilerinize sadece ne istediklerini sorup onlara istediklerini veremezsiniz. Zamanla işinizi inşa edersiniz, müşterileriniz yenisini ister.”
3 Sabırlı Olmak
Sabırlı olmak, her daim zenginliğin kapılarını açacaktır. Eğer hızlı kazanılmış bir zenginlik istiyorsanız, hızla kaybetme olasılığınız da yüksek olacaktır. Ama sabırla çıktığınız basamaklar, size kalıcı bir yer hazırlayacaktır. Sabırlı olmalı ve acele etmeden planlarınız doğrultusunda hedefinize sindire sindire ulaşmalısınız. Piyasaların tonton milyarderi Warren Buffett, “Borsa, sabırsızdan sabırlıya para transferi gerçekleştirmek için bir cihazdır,” diyor.
4 Keşke Dememek
Hayatımızda pişmanlıklara yer verdiğimiz sürece, başarılı olmamız pek mümkün olmayacaktır. Önemli olan telafi edebilmektir. Zaman geçip giderken yapamadıklarımızdan, ayağımıza gelen fırsatları teptiğimizden yakınır dururuz. Oysaki böyle yaparak onları geri getiremediğimiz gibi geçen zamanın fırsatları da kaçırırız. Bu yüzden hayatınızı pişmanlıklar üzerine kurmak yerine, dersinizi alarak bir sonraki fırsata odaklanmalısınız. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, “Başarısız olsam bundan pişman olmayacaktım; ama şundan eminim ki eğer denemeseydim pişman olacaktım.”
5 Bahane Üretmemek
Bahaneler üreterek yalnızca kendi hayatınızı ertelersiniz, elinize bundan başkası da geçmez. Miskinlik ve bezginlikle ürettiğiniz bahaneler, standart bir hayatın piyonu olmanıza neden olacaktır. Hayatınızda bahaneye yer vermemeniz gerekiyor. Yapmanız gereken herhangi bir iş için ürettiğiniz bahane, ertelenmiş bir şekilde yine size kalacaktır. ABD’li iş adamı H. Ross Perot, “Dünya yapılmış işleri ister, bahaneleri değil. Kayda değer bir işi halletmek milyonlarca bahaneden daha iyidir.”