Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Matematik Mühendisliği Nedir? Mezunlar için İş Olanakları ve Maaşı

Bölümün geniş uygulama alanları varken, matematik mühendisliğinin ne olduğu ve mezunlarının iş bulma olanakları merak ediliyor. Aşağıda da bu soruların cevapları ele alınıyor.
Matematik Mühendisliği Nedir? Mezunlar için İş Olanakları ve Maaşı
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Bölümün geniş iş skalası başlıca avantajları arasında yer alırken bilinmesi gereken bazı zorlukları da bulunmaktadır. Analitik düşünme yeteneği, matematik mühendisliğini seçecek kişilerde bulunması gereken öncelikli niteliklerdendir.

Bankacılık ve endüstri gibi sektörlerde meydana gelen ya da gelebilecek olan problemleri analiz eden, matematik yardımıyla bu sorunlara çözüm arayan kişilere matematik mühendisi unvanı verilmektedir. Diğer taraftan bu bölümün sayılı üniversitede yer alması, mezunların işsiz kalma ihtimalini en aza indirgemektedir.

Matematiksel yaklaşımların giderek daha çok arttığı geleceğin meslekleri de alanın ön plana çıkmasına katkı sağlamaktadır. Aşağıda matematik mühendisliği hakkında bilinmesi gerekenler yer almaktadır.

Matematik Mühendisliği Nedir?

Matematik Mühendisliği Nedir?İyi derecede matematik bilgisine sahip olan matematik mühendisleri, üniversitelerin ilgili bölümlerinde endüstriyel problemleri modelleyerek çözebilen mühendisler olarak yetiştirilmeye çalışılmaktadır.

Mühendislik, ekonomi ve hizmet sektöründe ortaya çıkan problemlerin çözümünde önemli rol oynayan mezunlar; günümüzde genellikle yazılım sektöründe çalışmaktadır. Zaten en yüksek maaş veren meslekler arasında da birçok işin bölümden mezun olanlar tarafından yapılabildiği de görülmektedir.

Ülkemizde sadece birkaç üniversitede matematik mühendisliği bölümü bulunurken, öğrenciler zaman zaman “matematiğin mühendisliği mi olur” benzeri tepkilerle karşılaşabilmektedir. Fakat mesleğin zorluklarının yanında avantajları da bulunmaktadır.

Geniş uygulama alanlarıyla farklı sektörlerde iş bulabilen matematik mühendisleri, kendilerini ne kadar çok geliştirirlerse o kadar aranan kişi olurlar. Üst düzey yöneticilikten yazılım geliştirmeye iş analistliğinden finans uzmanlığına kadar farklı işleri icra edebilirler.

Matematik Mühendisliği Bölümünde Kimler Başarılı Olabilir?

Matematik Mühendisliği Bölümünde Kimler Başarılı Olabilir?4 yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlayabilmek için öncelikle sayısal yetenek gerekmektedir.

Analitik düşünme yeteneği olmazsa olmazlar arasındayken, neden sonuç ilişkisini çıkartabilmek, yaratıcı olmak, yeniliğe ve değişikliğe açık olmak da başarılı bir mezun için gereklilikler arasında yer alıyor.

Bunların yanında bilgisayar alanlarına ilgili, yazılıma ya da kodlamaya merakı olan, matematiği uygulama alanlarında da kullanabilen, zorluklara direnebilen kişilerin başarı oranı daha yüksek oluyor.

Kişinin, endüstri-makine gibi mühendislik alanlarından farklı olan matematik mühendisliğinde öğrenim hayatı boyunca yoğun bir şekilde sayılar, teoriler, analizlerle boğuşacak olduğunu bilmesi gerekmektedir.

Matematik Mühendisliği Mezunları için İş Olanakları

Matematik Mühendisliği Mezunları için İş OlanaklarıMezunların çalışabileceği pek çok farklı alan bulunmaktadır. Genellikle yazılım ve finans alanına yöneldikleri görülürken bazıları da akademisyen olarak üniversitelerde kariyer yaparlar.

Türkiye İstatistik Kurumu gibi kamu kuruluşlarında, TÜBİTAK, AR-GE, MTA gibi kurumlarda çalışabilirler. Bankacılık, bilişim, gıda, giyim, ilaç gibi değişik sektörlerde farklı pozisyonlarda ilerleme imkanı bulabilirler.

Pek çoğu iş analisti olurken formasyon alarak kamuda ya da özel sektörde öğretmenlik yapabilirler. Kariyer.net matematik mühendisinin başlıca görevlerini şu şekilde belirtmektedir:

Matematik Mühendisi Başlıca Görevleri

Yazılımdan bankacılığa endüstriden ekonomiye kadar geniş alanlardaki iş olanakları, mezunlar için göz ardı edilmemesi gereken bir avantajdır.

Çünkü matematik mühendisi, hangi alanın kendisine daha uygun olduğuna karar vererek o alanda kariyerini şekillendirme fırsatına sahiptir. Başka birçok bölümde böyle bir avantaj söz konusu değildir.

Matematik Mühendisleri Maaşları: Mezunlar Ne Kadar Kazanır?

Matematik Mühendisleri Maaşları: Mezunlar Ne Kadar Kazanır?Kamu kuruluşlarında çalıştıkları takdirde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile belirtilen maaşla görev yaparlar. Özel sektördeki ücretler ise oldukça değişkendir. Matematik mühendisi yeni mezunsa ilk etapta düşük ücretler karşılığında çalışabilir.

Fakat alanında deneyimli bir matematik mühendisinin oldukça tatmin edici paralar kazandığı da bilinmektedir. Bu noktada belirleyici etkenler, kişinin deneyimi, hangi alanda çalıştığı, gösterdiği performansı ve işvereni olmaktadır.

Kısacası maaşlar, sosyal imkanlar, ikramiyeler şirketten şirkete değişiyor olsa da matematik mühendisleri için değerlendirilecek pek çok alan vardır. Örneğin ilk deneyiminizi bankacılık alanında denediniz ve işi tam anlamıyla öğrendikten sonra size uygun olmadığını anladınız.

Böyle bir durumda kariyerinizi devam ettirmek için rahatlıkla farklı sektörlere yönelebilirsiniz. Bölüm mezunlarının işsiz kalma ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunun söylenmesi de kazanç konusunda kesinlikle büyük bir avantajdır.

Matematik Mühendisliği Eğitimi Sırasında Verilen Dersler

Matematik Mühendisliği Eğitimi Sırasında Verilen DerslerEğitimini tamamlayanlara “Matematik Mühendisliği” lisans diploması ve “Matematik Mühendisi” unvanı verilir.

Lisans eğitimi 4 yılken öğrenciler eğitimlerinin ilk iki yılı boyunca; Genel Matematik, Genel Fizik, Lineer Cebir, Analitik Geometri, Diferansiyel Denklemler, Olasılık, İstatistik, Ayrık Matematik, Mukavemet, Dinamik, Veri Analizi gibi matematik mühendisliğinin temel derslerini alırlar.

Üçüncü ve dördüncü sınıflarda Kısmi Türevli Diferansiyel Denklemler, Kompleks Fonksiyonlar Teorisi, Sürekli ortamlar Mekaniği, Cebir, Modern Analiz, Diferansiyel Geometri gibi ileri matematik ve mühendislik derslerini alırlar. Ayrıca daha özel konularda çeşitli seçmeli dersler bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra Temel Fizik, Kimya, İngilizce, Ekonomi ve İnsan Toplum Bilimleri konularında bazı seçmeli dersler ve Atatürk İlke ve İnkılâpları derslerini alırlar ve bitirme çalışması hazırlarlar.

Ayriyeten bölümden 151.5 kredi ile mezun olunabilmektedir ve öğrencilerin 3 dönem (60 gün) staj yapma zorunluluğu vardır.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.