Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Makine Mühendisliği Nedir? Mezunlar için İş Olanakları ve Maaşı

Makine mühendisliği, gelişen teknoloji ile birlikte popülaritesini yükselten meslekler arasındadır. Bu yazıda tanımı, iş olanakları, zorlukları, maaşı hakkında detaylar ele alınmıştır.
Makine Mühendisliği Nedir? Mezunlar için İş Olanakları ve Maaşı
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Mühendislik faaliyetlerinin en eskisi ve en geniş mühendislik alanı olarak öne çıkan makine mühendisliği, en çok tercih edilen meslekler arasındadır.

Mekanik eşyaların işleyiş şekillerine ilgi duyan, makineleri merak eden ve mühendislik derslerinde başarılı olacağını bilen kişiler için özellikle uygundur. Alanında uzmanlaşmayı ya da üniversitede edindiği bilgilerin ötesine çıkmayı düşünmeyenler dahi iş bulabilirken, vizyoner mezunlar çok daha fazlasını yapabilmektedir.

Makine mühendisliği bölümü, bazı öğrenciler için okulu bıraktıracak kadar zorken bazıları içinse sonunda verilen çabalara değen keyifli bir süreçtir. Aşağıda da öğrenilmesi gereken bilgiler bulunmaktadır.

Makine Mühendisliği Nedir?

Makine Mühendisliği Nedir?Mühendislik denildiğinde ilk akla gelen dallardan biri olan makine mühendisliği, son yıllarda daha da gelişmiş ve genişlemiştir. İçinden gemi, malzeme, otomotiv mühendisliği gibi birçok mühendislik çıkarmasının nedeni de budur.

Mühendislik, fizik, malzeme bilimi ve mühendislik matematiğini, mekanik sistemlerin bakımı, analizi, tasarımı ve üretimi için uygulayan makine mühendisliği, aslında doğadaki tüm mekanik ilişkilerle ilgilenmektedir.

Bölümü tanımlayan makine sözcüğü ise bir enerji türünü diğerine çevirerek iş üreten ya da tüketen mekanizmaya denmektedir. Örneğin bir cep telefonu makine değil cihazdır. Makineye verilebilecek en bilindik örnek ise otomobildir.

Makine Mühendisliği

Sonuçta dışarıda hareket eden her makinede, insan işlerini kolaylaştıran her çözümde o mimarların izi vardır.

Makine mühendisliği bölümünde verilen eğitimin temel amacı öğrenciye; mühendislik sistem ve problemlerine karşı fiziksel, matematiksel ve analitiksel bakış açısı kazandırmaktır. Yani prestijli bir meslek olduğu apaçık ortadadır.

Hem yurt içi hem de yurt dışında cazip iş olanaklarının olması bir diğer avantajıdır. Ancak önemli olan mesleği layığıyla icra edebilecek becerilere sahip olmak ve doğru seçim yapmaktır.

Makine Mühendisliği Bölümünde Kimler Başarılı Olabilir?

Makine Mühendisliği Bölümünde Kimler Başarılı Olabilir?Öncelikle bu bölümü gencin mi yoksa ailesinin mi istediğine karar verilmelidir. Çünkü pek çok aile, çocuğunun mühendislik gibi garanti ve sözüm ona havalı mesleklere sahip olmasını istemektedir. İşte bu nedenle yapılacak ilk şey; makine mühendisliğinin ne olduğunu ve hangi alanlarda uygulandığını öğrenmek olmalıdır.

Makine mühendisi kısaca temel fizik kanunları ve diğer disiplinlerin prensipleri ile bir enerji türünü bir diğerine çeviren makineler üzerine çalışan kişidir. Makine mühendisliği okumak isteyenlerin matematik, fizik ve kimya gibi sayısal alanlarda başarılı olmaları gerekmektedir.

Analitik düşünmek, sorunlara pratik çözümler getirmek, yaratıcılık, iletişim ve el becerisine sahip olmak, çizim yapmayı sevmek da gereklilikler arasındadır. 4 yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlayabilmek için olmazsa olmaz ise mekanik eşyaların çalışma prensiplerine meraklı olmak, makinelere tutku duymaktır.

Makine Mühendisliği Mezunları için İş Olanakları

Makine Mühendisliği Mezunları için İş OlanaklarıMakine mühendisleri için oldukça geniş bir iş skalası bulunmaktadır. Çünkü bu meslek, hayatın içindeki hemen her ürün ve unsurun üretiminde; doğrudan ya da dolaylı olarak rol almaktadır.

İşte bu nedenle en basit şekliyle makine mühendisleri hemen her alanda iş imkanı bulabilmektedir. Hem kamu hem de özel sektörde çalışabilen mühendisler, aynı zamanda eğitimlerini devam ettirerek akademisyenlik de yapabilirler. Kamu tercih edilecekse yüksek lisans yapmakta fayda vardır çünkü yüksek mühendis devlet kurumlarında normal mühendisten daha fazla maaş alır.

Alan yelpazesi çok geniş olmakla birlikte başlıcaları imalat, konstrüksiyon, enerji, havacılık, ar-ge, iklimlendirme, ısıtma ve tesisat, otomotiv ve ev aletleridir. Kariyer.net makine mühendisinin başlıca görevlerini şu şekilde belirtmektedir:

Makine Mühendisliği Başlıca Görevleri

Ayrıca gıda, temizlik, tekstil gibi alakasız görünen sektörlerde de üretim yapan makinelerden sorumlu olmak üzere iş bulunabilmektedir. Sadece üretimde değil satış-pazarlamada hatta bankacılıkta bile iş olanağı bulabilen meslek sahipleri; bu konuda gerçekten çok şanslıdır.

Çünkü mezunun önünde uzmanlaşmak için seçim yapılabilecek pek çok alternatif bulunmaktadır. Kaldı ki istendiği takdirde sektörde değişiklik yapılması da mümkündür.

Bölüm; biyoteknoloji, siber güvenlik, otomasyon, uzay, dizayn, robotik, bilgisayar destekli tasarım gibi alanları kapsadığından geleceğin meslekleri arasında da kendine büyük bir yer edinmiştir. Fakat mezun sayısı arttığından bireyin kendini geliştirmesi, yenilikleri takip etmesi ve en az bir dil bilmesi yararına olacaktır.

Makine Mühendisleri Maaşları: Mezunlar Ne Kadar Kazanır?

Makine Mühendisleri Maaşları: Mezunlar Ne Kadar Kazanır?En eski ve en kapsamlı mühendisliklerden biri olan prestijli mesleğin kazancı, ülke ortalamasına göre oldukça iyidir. Maaş, hem kamu-özel sektör faktörü hem şirket özellikleri hem de mühendisin niteliklerine göre değişkenlik göstermektedir.

Kariyer.net’in Nisan 2020 verisine göre makine mühendisi maaş ortalaması 3690 TL iken yine 2020’de özel sektördeki başlangıç ücretleri asgari ücret ile 4000 TL arasında seyretmektedir. Ancak mühendis alanında tecrübe kazandıkça maaş skalası da aynı doğrultuda yükselecektir. Örneğin en az 5 yıllık bir mühendisin maaşı, 4500 ila 10000 TL arasında belirtilmektedir.

Devlette çalışan makine mühendisi maaşları da aynı şekilde kıdeme ve pozisyona göre değişmektedir. 2020’de yeni başlayan mühendis maaşı ortalama 5700 TL’dir.

Makine Mühendisliği Eğitimi Sırasında Verilen Dersler

Makine Mühendisliği Eğitimi Sırasında Verilen Derslerİlk başta bölümün temel dersleri alınmakta ve sonrasında alan seçimi yapılmaktadır. Üçüncü ya da dördüncü sınıfta yapılan alan seçimi genellikle imalat ve enerji olarak ikiye ayrılır.

Mukavemet, Dinamik, Fizik, Matematik, Genel Kimya, Diferansiyal Denklemler, İmalat İşlemleri, Malzeme Bilimi, Sıvı Mekaniği, Termodinamik, Mühendislik Ekonomisi, Elektrik ve Elektroniğn Temelleri, Motorlar, Turbo Makineleri, Bilgisayar Bilimleri Tanıtımı gibi dersler bulunmaktadır.

Ayrıca 60 iş günü zorunlu staj zorunluluğu bulunmaktadır. Makine mühendisliği mezunu pek çok kişi bölümün avantajını tüm sektörlerde iş bulma imkanı olarak gösterirken dezavantajını da derslerin zorluğu ve yoğun emek gerektirmesi olarak açıklamaktadır.

Ancak 4 yılın sonunda elde edilen makine mühendisi unvanı ve iş olanakları düşünüldüğünde verilen emeklerin karşılığının alındığı açıkça görülmektedir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın