Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Endüstri Mühendisliği Nedir? Mezunlar için İş Olanakları ve Maaşı

Hemen her sektörde kendine yer bulabilen mühendislik dalının popülerliği giderek artmaktadır. Bunun nedeni ve endüstri mühendisliği hakkında öğrenilmesi gerekenler aşağıdadır;
Endüstri Mühendisliği Nedir? Mezunlar için İş Olanakları ve Maaşı
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Endüstri mühendisliği; sağlıktan turizme, bankacılıktan taşımaya, lojistikten tekstile varana kadar pek çok sektörde uygulanabilen bir mühendislik dalıdır. Bununla birlikte çoğu kişi endüstri mühendisinin ne iş yaptığını tam olarak bilmemektedir.

Temel amacı organizasyonların performansını artırmak olup, iş imkanları açısından tıpkı makine mühendisliği gibi kayda değer derecede avantajlıdır.

Öyle ki mezunlar; üretim ve insanın olduğu her yerde çalışma olanağı bulabilmektedir. Ayrıca teknoloji ile birlikte gelişmesi de geleceğin meslekleri listelerindeki önemini artırmaktadır. Aşağıda endüstri mühendisliği hakkında bilinmesi gerekenler yer almaktadır.

Endüstri Mühendisliği Nedir?

Endüstri Mühendisliği Nedir?İTÜ tarafından şu şekilde tanımlanmaktadır: İnsan, makine, malzeme gibi elemanlardan oluşan sanayi ve hizmet sektöründeki sistemlerin incelenmesi, örgütlenmesi, yürütülmesi, denetlenmesi ve geliştirilmesi için sistem, model ve yöntem geliştirerek sorunları çözen bir bilim dalıdır.

Dünyadaki tarihçesine bakıldığında endüstri mühendisliği kavramının 19. yüzyıl başlarına kadar uzandığı görülmektedir. Alandaki asıl ilerleme II. Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanırken Türkiye’de ilk endüstri mühendisliği bölümü ise İTÜ ve ODTÜ’de 1969 yılında kurulmuştur.

Endüstri mühendisliği, problemi belirleme, çözüm yolları üretme, karar verme ve çözme sürecinde tasarımlar yapmaktadır. Örneğin, bir endüstri mühendisi veri toplama konusunda üretim sistemleri tasarımı ve üretim sistemleri kontrolü şeklinde tasarım yapmaya çalışır.

Zaten minimum maliyet ile maksimum kar sağlamak, bölümdeki öncelikli kurallardandır. En eski mühendislik dallarından biri olan endüstri mühendisliği; her şeyi daha iyi, daha kaliteli, daha güvenli, daha az maliyetli hale getirmeyi amaçlar.

Endüstri Mühendisliği Bölümünde Kimler Başarılı Olabilir?

Endüstri Mühendisliği Bölümünde Kimler Başarılı Olabilir?Dersler matematik ağırlıklı olduğunda matematiği sevmek çok önemlidir. Bununla birlikte endüstri mühendisliğinin alanı olmasa dahi birçok mühendislik dalından ders alma zorunluluğu bulunmaktadır. Dolayısıyla bölümü seçmeden önce 4 yılın ancak yoğun çaba ve emek sarf edilerek tamamlanabileceği bilinmelidir.

Öte yandan analitik bakış açısına sahip olan, yeniliklerin peşinde koşan, teknolojik gelişmeleri-trendleri takip eden, insan ihtiyaçlarına duyarlı olan, sorumluluk duygusuna sahip, fikirlerini aktarabilen, ileriyi görebilen fırsatlara açık, liderlik-ekip çalışması konusunda başarılı olan, yaratıcı düşünen, problem çözebilen bireyler bölüme yönelmelidir.

Endüstri mühendisliğini diğer mesleklerden ayıran unsurlar; sistem yaklaşımı ve sorgulama yeteneği, soyutlama ve analitik şekilde ifade etme yeteneği, optimizasyon, olasılık ve istatistik kavramlarını karar verme sürecine uygulama yeteneği olarak belirtilmektedir.

Endüstri Mühendisliği Mezunları için İş Olanakları

Endüstri Mühendisliği Mezunları için İş OlanaklarıÜrün veya hizmet üreten tüm kamu-özel iş yerlerinde çalışabilen endüstri mühendisleri, bu anlamda çok şanslıdır. Ayrıca günümüz koşullarının rekabeti artırması sonucunda mesleğin önemi de artmaktadır.

Çünkü firmaların daha verimli sistemlere ihtiyaç duyması, endüstri mühendisliğini geleceğin meslekleri arasında daha da öne çıkarmaktadır.

Telekomünikasyon, enerji, eğitim, danışmanlık, lojistik, bankacılık, sağlık, turizm, bilgi teknolojileri, imalat, ulaştırma gibi pek çok alanda en çok aranan mühendislik dalıdır. Kariyer.net’e göre endüstri mühendisinin sorumlulukları şu şekildedir:

Endüstri Mühendisliği Başlıca Görevleri

Çoğu imalat sektöründe ve büyük kuruluşlarda görev yaparken; Üretim Planlama ve Kontrol, İş Etüdü, Yatırım Planlaması, İnsan gücü Planlaması, Ürün Tasarımı, Danışmanlık, Satın Alma, Kalite Güvence, İş Yeri Düzenleme, Proje Yönetimi, İş Değerlendirme ve Ücret Sistemleri, Yönetim Bilişim Sistemleri en çok çalıştıkları faaliyetler olarak gösterilmektedir.

Yüksek matematik kullanarak sistemlerin ve süreçlerin verimini, performansını arttıran endüstri mühendisleri; sektör değişikliği yapabilme konusunda da avantajlıdır. Zaten pek çoğu kariyeri boyunca sektörden sektöre geçmektedir.

İnsan kaynakları müdürü, güvenlik mühendisi, kalite mühendisi, ERP danışmanı, risk yönetimi uzmanı, portföy yöneticisi, depo müdürü, müfettiş, finansal planla uzmanı endüstri mühendislerinin çalıştığı pozisyonlardan sadece birkaç tanesidir.

Bununla birlikte uzmanlaşan nitelikli mühendisler, üst düzey yöneticilik pozisyonlara getirilebilmektedir.

Endüstri Mühendisleri Maaşları: Mezunlar Ne Kadar Kazanır?

Endüstri Mühendisleri Maaşları: Mezunlar Ne Kadar Kazanır?Öncelikle endüstri mühendisliğinin başlangıç ücretlerinin diğer mühendislik branşları arasında en üst seviyede olduğu belirtilmektedir. Ayrıca geniş iş imkanları, maaş konusunda mezunların önüne pek çok alternatif sunmaktadır.

2020 yılında kamuda görev yapan endüstri mühendisliği maaşı yeni başlayanlar için 5750 civarındayken rakam kıdeme ve pozisyona göre değişmektedir. Örneğin kamudaki uzmanlar 8500 TL alırken uzman yardımcıları 7200 TL almaktadır.

Özel sektöre bakıldığında ise karşımıza çok geniş bir aralık çıkmaktadır. Alt limit, yeni başlayanlar için en az 2700 TL iken üst limitin pozisyona göre 70 bin 80 bin TL’lere çıkabilmektedir. Üst grupta yer alan endüstri mühendisleri, kendini kanıtlamış, nitelikli üst düzey yöneticilerden oluşmaktadır.

Endüstri Mühendisliği Eğitimi Sırasında Verilen Dersler

Endüstri Mühendisliği Eğitimi Sırasında Verilen DerslerTemel mühendislik derslerinin yanında yöneylem araştırması, üretim sistemleri, üretim planlama, stokastik modelleme, tedarik zinciri yönetimi, modelleme ve optimizasyon yöntemleri, kalite yönetimi, benzetim, iş ve zaman etüdü, iş güvenliği, insan kaynakları yönetimi, proje yönetimi, girişimcilik ve fizibilite etüdü, yönetim bilişim sistemleri gibi dersler alırlar.

Dersler matematik ağırlıklıyken makine mühendisliğinin statik dersi, bilgisayar mühendisliğinin programlama dersi gibi başka dalların dersleri de görülür. Eğitimin süresi 4 yıl olup öğrencilerden staj yapmaları ve bitirme ödevi istenmektedir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın