Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Askerlik Borçlanması: Şartları, Hesaplama ve Bilinmesi Gerekenler

Özellikle emekliliğe ayrılmak isteyenleri ilgilendiren askerlik borçlanması; şartları, nasıl hesaplandığı ve ücreti gibi yönleriyle öne çıkıyor. Merak edilenler aşağıda ele alınıyor;
Askerlik Borçlanması: Şartları, Hesaplama ve Bilinmesi Gerekenler
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Askerlik, 20 yaşına giren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkeği ilgilendiren önemli bir görev. Konuyla ilgili olan askerlik borçlanması da ne anlama geldiği, şartları ve nasıl hesaplandığı gibi yönleriyle merak ediliyor.

Askerlikte geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmının emeklilikte prim sayısına dahil edilmesini sağlayan uygulama, talep edilen an itibariyle geçerli hale geliyor. Süreç Sosyal Sigortalar Kurumu’na müracaat ile başlarken, borçlanma ücreti yıldan yıla farklılık gösteriyor.

Aşağıdaki başlıklarla merak edilenler tek tek ve detaylarıyla anlatılıyor.

Askerlik Borçlanması Nedir?

Askerlik Borçlanması Nedir?Askerlik borçlanması, erkeklere emeklilikleri konusunda sunulmuş bir haktır. Emeklilik yaşı için önem arz etmekte ve askerlikte geçirilen sürenin tamamının ya da bir kısmının emekliliğe dahil edilmek üzere sigorta priminin yatırılmasına denmektedir.

Ülkemizde askere gitmek zorunlu olduğundan ve bu süre içinde sigortalı çalışılamadığından, borçlanma hakkı kullanılabilmektedir.

Tanınan hak sayesinde erkek sigortalı; askerlik görevi ya da yedek subay okulundaki eğitimi nedeniyle geçirdiği sürelere ait prim ödemesini yaparak geriye dönük prim ya da gün sayısını telafi edebilmektedir.

Askerlik vazifesini yerine getirenlerin yararlanabileceği borçlanma uygulaması; er, erbaş veya yedek subaylar tarafından kullanılabilir. Böylelikle emeklilik süresi erkene çekilmiş olur. Kadınlara verilen doğum borçlanması hakkında olduğu gibi en az günlük brüt kazancın yüzde 32’si kadar yapılabilmektedir.

Askerlik Borçlanması için Şartlar Nelerdir?

Askerlik Borçlanması için Şartlar Nelerdir?Askerlik borçlanması için erkek çalışanların vatani görevlerini er ya da erbaş olarak yapmaları gerekmektedir. Borçlanmaya yedek subay okulunda geçen süre de dahil edilebilir.

Askerlikten muaf olanlar bu haktan faydalanamamaktadır. 5510 sayılı kanun kapsamında SSK (4A), BAĞ-KUR (4B) ve Emekli Sandığı (4C) kapsamındaki sigortalı erkekler haktan yararlanabilirken borçlanma en fazla askerlik süresi kadardır.

Örneğin 1 yıl askerlik yapmış olan kişi en fazla 1 yıl borçlanabilir. Bununla birlikte isteğe göre 1 yılın altında istenilen süre kadar borçlanma yapılabilir.

Çalışmaya başlamadan önceki yıllar için de borçlanılabilirken bu durumda askerden önce SGK kaydı olmayanların sigorta giriş tarihleri borçlandıkları gün kadar geriye gitmektedir.

Askerlik Borçlanması Hesaplama

Askerlik Borçlanması HesaplamaTalep edilen an itibariyle geçerli olup prim esaslarına göre düzenlenir ve kazançların alt ve üst sınırları temel alınarak hesaplanır. Sürecin başlaması için öncelikle Sosyal Sigortalar Kurumu’na başvuru yapılması gerekmektedir.

Sigortalıların mevcut primlerine esas olacak şekilde günlük kazançlarının üst ve alt sınırları arasında belirlenen günlük kazançlarının yüzde 32’si üzerinden hesaplama yapılır.

Borçlanma için ödenecek en düşük tutar asgari ücretin yüzde 32’siyken en yüksek tutar asgari ücretin yüzde 32’sinin 7.5 katıdır.

2020 yılı için brüt asgari ücret 2.943 TL olduğundan, en düşük borçlanma aylığı 941.76 TL, en yüksek 7 bin 06 TL’dir. Günlük borçlanma ise 31.39 TL olarak hesaplanmaktadır. 31 Aralık 2019’a kadar ise günlük 27 lira olarak hesaplanmıştır.

İşte 2020 askerlik borçlanması tutarları:

Askerlik Borçlanması Hesaplama

Askerlik borçlanması ilgili yılın asgari ücretine bağlı olarak hesaplanırken borçlanmak istenilen süreye ilişkin ödemelerin bir ay içinde yapılması gerekmektedir. Primi ödenmeyen günler askerlik borçlanması kapsamına dahil edilmemektedir.

Askerlik Borçlanması için Başvuru Nasıl Yapılır?

Askerlik Borçlanması için Başvuru Nasıl Yapılır?Şartları sağlayan erkekler borçlanma için öncelikle başvuru yapmalıdır. e-Devlet üzerinden yapılabilen başvuru, Sosyal Güvenlik Kurumu’na şahsen giderek de yapılabilir.

Gerekli belgeler, borçlanma talep dilekçesi ve nüfus cüzdanı olarak belirtilir. Başvurunun ardından gerekli incelemeler yapılır ve geri dönüş sağlanır. Bilgilendirmenin ardından borcun bir ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmesi gerekir aksi takdirde kazanılan hak kaybedilir.

Askerlik Borçlanması Sigorta Başlangıç Tarihini Nasıl Etkiler?

Askerlik Borçlanması Sigorta Başlangıç Tarihini Nasıl Etkiler?Askere gitmeden önce kişinin sigorta başlangıcı yoksa sigorta başlangıç tarihi borçlanmanın yapıldığı gün kadar geriye çekilmektedir. Örneğin 4A kapsamında çalışan bir kişinin sigorta başlangıç tarihi, askerlik başlangıcından 4 yıl sonra olsun ve kabaca askerlik hizmetinde 18 ay bulunsun.

Bu kişi askerlik borçlanmasından faydalanmak isterse emekliliği için 18 ay prim günü sayısı kazanabilir. Sigorta başlangıcı da 18 aylığına geriye çekilir. Böylece hem yaş hem de prim gününden faydalanılarak daha erken emeklilik şansı elde edilir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın