
Küresel piyasalarda gözlenen satış dalgası gitti yerine alım geldi. Geldi gelmesine peki bu durumun ömrü ne kadar? Ya da bu durum gerçekten kalıcı olabilecek mi, soruları akıllarda baş göstermişe benziyor. Öncelikle bilinen gerçek şu ki ne yukarı yönde ne de aşağı yönde bir grafik dümdüz bir çizgi çizmeyecektir, tepki alışları ya da tam tersine tepki satışları ile yön ne tarafa olursa olsun dalgalı hareketler gözlenecektir.
Dünya finansanllarına ne oldu? Fed’ para basmayı durdurunca dolar çağırmıştı… AB’de bu yıl euro çağıracaktı. İtalya’nın bütçe anlaşmaları kurulamayan hükümeti bir anda gündem dışı kaldı. Brexit sürecinde anlaşmasız bölgeden ayrılınmayacağı üzerine oy birliğinde bulunulması yakın tarihte duyurulmuştu oysa şimdi gündemde yine yumuşak bir anlaşmasız Brexit’ten bahsediliyor. Kapitali ciddi boyutlardaki ailelerin hamlelerinden, Pentagon’dan, istihbarat servislerinden, ülkelerden ve bildiğimiz üzere jeopolitik risklerden konuşuluyor sık sık. Peki sermaye piyasalarının asıl değer ölçütü operasyonel faaliyetlerin kalitesi değil midir?
Durumu makro boyuttan ele alıyorum, küresel endekslerin yansımasında gelişmekte olan ülke piyasalarında reaksiyonlar daha öngörülebilir bir hal alıyor. Politika seyrediyoruz, başkanların tweetlerini takip ediyoruz finansal öngörüler elde ediyoruz. Argümanın temel baz aldığı şirket bilançosu, faaliyetleri nerede?
Apple, Aramco ve Huawei
Dünyanın en değerli şirketi olan Apple 1 trilyon dolarlık bir güç ile gündeme gelmişti. Son çalkantılarda önce bu ünvanı Microsoft’a kaptırdı sonra da geri aldı. Şirketin hisse senetleri (AAPL) 160,0 $’dan 140,0 $ seviyelerine geri çekildi önce ve sonraki en güncel toparlanmada 157,0 $ seviyelerine ulaşan primlenmeler gözlendi.
Petrol tarafından bir şirket hissesi örneği vermek isteyince aklıma Aramco geldi. Lakin Aramco halka arz edilmemiş bir şirket. Peki neden dünya devi halka açık bir şirket değil. Petrol yatırımcıları cephesinden duruma bakıldığında Suudi Arabistan OPEC dışı anlaşmaya tabi, ülkenin petrol fiyatları üzerindeki dış pazar aksiyonu baz fiyatları yükseltme reaksiyonu göstermeye yetmiyor. Güncel piyasa şartlarındaki petrol fiyatları Suudi’nin bu açılıma gitmesi için fazla riskli olabilir çünkü yüksek volatil grafikler bariz, şirketin dünya çağında uzun vadeli sözleşmelerinin olması ve müşteri ilişkilerinin göz önüne alınması dev Aramco’nun neden halka arz olmadığını düşünenlere kaynak olabilir. Ancak böylesi bir şirket halka arz olmalı mı, tabi ki de…
Huawei gündemi ve en son takip ettiğimiz gelişmelerde şirketin ismi Almanya’da ürününe dair bir yasaklama alacağına dair gündemi… Huawei 2018 yılının son aylarında CFO’sunun ABD talimatı ile Kanada’da tutuklanması üzerine piyasalarda böylesine takip edilir oldu oysa. Neden birçok ülke bu şirket ile gündeme geliyor. Belki de bakılan pencereyi değiştirmek lazım, belki de şirketin kar marjları değil de işlevleridir asıl mesele. Zira iyi biliyoruz ki, karın ötesindeki şeylerin başında ülke istihbaratları veri bankaları ve telekomünikasyon altyapısına dair önemli kalemler geliyor.
ASELS ve THYAO ile Çin ve ABD
Türkiye tarafında Aselsan, ASELS sözleşmelerini imzaladığı ihalelerini KAP’ta duyurdukça değer kaybetmiyor mu son haftalarda? Hisse 47,0 TL/pay civarından 20,0 TL/p’ye gerilemedi mi? Peki geçtiğimiz aylarda 25,0 – 28,0 TL bandında alım satımı gerçekleşen hisse neden bu kadar geriledi, endekste görülen ciddi toparlanmaya betası yüksek diğer THYAO ve ASELS neden negatif reaksiyon gösteriyor.
Şirketler mi kötüleşti, operasyonel faaliyetlet mi düştü, ülke yandı bitti kül mü oldu? Beli de burda da yanlış pencereden bakıyoruz, karlılık oranları ve finansal yapısı ele alındığında yatırıma müsait bir çok şirketin olduğu bariz ortada ancak jeopolitik riskin baskısı da büyük.
Evet kastım Akdeniz’e ciddi bir sınır uzunluğuna sahip olan Türkiye, bahsim ülkenin yıllardır uğraş gösterdiği, adımlar attığı ancak bir türlü tam olarak bitti denilemeyen sorunları sınırındaki sıcak temasları… Belki de bu açıdan ele alındığında operasyonel faaliyette iyi olan ya da iyi olacağına dair daha iyiye gideceğine dair sinyalleri olan şirketlere olan bakış değişir. Yumuşayan ABD Çin temaslarının devamı halinde sanayi şirketlerinde küresel boyutta bir toparlanma daha beklemek daha mümkün olur belki, evet…