
IHS Markit tarafından Mısır’ın Ekim ayına ait imalat PMI verileri yayımlandı. Buna göre; ülkenin petrol dışı faaliyetleri Ekim ayında sağlam bir şekilde artıyor. Altı yıldan uzun süredir en güçlü yeni sipariş büyümesi görülürken, güven zayıflığına bağlı iş sayıları yeniden düşüyor.
Mısır’ın mevsim etkilerinden arındırılmış manşet PMI verisi, Eylül’deki 50,4’ten Ekim ayında 51,4’e yükseldi.
Bu yükselişle birlikte art arda ikinci bir aylık iyileşmeye işaret etti. Ülkenin manşet PMI verisi, petrol dışı özel sektör ekonomisindeki işletme koşullarının tek rakamlı bir görüntüsünü vermek için tasarlanmış bileşik göstergedir.
Açıklanan veri, Mısır’ın petrol dışı özel sektör ekonomisinin Ekim ayında, 2014 yılının sonundan bu yana en güçlü oranda büyüdüğünü gösterdi. Hem üretim hem de yeni siparişlerdeki büyüme güçlendi. Aynı zamanda girdi alımlarında yeniden artış gözlendi. Duyarlılık Mayıs’tan bu yana en zayıf seviyeye inerken, iş rakamları üst üste 12. ayında da düştü.
Manşet PMI’nın üç alt endeksi olan üretim, yeni siparişler ve satın alma stokları artışı desteklerken, istihdam ve teslimat süreleri ile kısmen dengelendi. Aynı zamanda iyileşme mütevazı olmasına karşın, 2014 Aralık’tan bu yana görülen en güçlü toparlanmaya işaret etti.
Mısırlı petrol dışı işletmeler, müşteri talebinde güçlü bir artışa yol açan piyasa koşullarının iyileştiğine dair raporların ortasında 4. çeyreğin başında faaliyette sağlan bir artış görüyorlar.
Firmalar, koronavirüs salgını kısıtlamaları nedeniyle yılın başlarında görülenden daha gevşek kalan kapasitelerini artırabildiklerini de kaydettiler. Ayrıca faaliyet artış hızı, Ağustos 2014’ten bu yana en hızlı boyutta gerçekleşti.
Yeni siparişler ise Ekim ayında daha hızlı ve altı ayın en büyük ölçülü büyümesine işaret etti. Şirketler genellikle satış büyümesini Mısır’daki daha fazla pazar faaliyetine ve yeni ihracat işindeki güçlü artışa bağladılar. Bununla birlikte dış talepteki artış Eylül ayına göre daha yavaş kaldı.
Özel sektör şirketlerindeki birikmiş işler, üst üste altıncı ayda artış kaydetti. Bu nedenle işletme kapasitesi üzerinde daha fazla baskı olduğu vurgulandı. Firmalar kısıtlamaları azaltmak için daha fazla girdiye ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar. Bu durum, geçen Aralık ayından bu yana satın alma faaliyetlerinde ilk artışa neden oldu. Bu da stoklarda hafif bir artışı destekledi.