Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Virüs Nedeniyle Can Kaybı Yükselirken, Merkez Bankaları “Endişe” Vurgusunu Artırdı

Çin’de ortaya çıkan ve şu an 79 bin kişide tespit edilen koronavirüs, merkez bankalarının global ekonomi üzerindeki kaygılarını artırdı.
Virüs Nedeniyle Can Kaybı Yükselirken, Merkez Bankaları “Endişe” Vurgusunu Artırdı
Son Güncelleme: 
Yorum

Tüm dünyanın diken üstünde izlediği en önemli konu olan koronavirüs salgını hızla yayılmaya devam ediyor. Son açıklanan verilere göre can kaybı 2594’e, vaka sayısı ise 79 bine ulaştı. İran’da virüs nedeniyle 12, İtalya’da ise 4 kişinin öldüğü bildirildi. Hafta sonu Türkiye İran ile sınır kapılarını kapatma kararı aldı.

Bu karar Afganistan hükümeti tarafından da açıklanırken, Avusturya İtalya ile tren seferlerini durdurduğunu bildirdi. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs şu an küresel ekonomi için en önemli tehdit unsuru. Bu bağlamda merkez bankaları da politika stratejilerine virüs endişelerini yerleştirdi.

Çin Merkez Bankası (PBoC) piyasada artan panik havasını azaltmak için 1,2 trilyon yuan likidite enjekte etti.

Çin Merkez BankasıAralarında Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS, Standard & Poor’s (S&P) gibi isimlerin bulunduğu kurum analistleri Çin için büyüme beklentisini düşürdü. Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda. Dolayısıyla virüs nedeniyle aksayan üretim ve ticaret döngüsü küresel tedarik zincirini de olumsuz şekilde etkileyecek.

Yetkililer şu an yayılma hızı, tedavisi, aşısı ve ekonomiyi ne kadar etkileyeceği konusunda belirsizlik olduğunu bildiriyor. Bu durum ise finans piyasaları için en önemli baskı olarak dikkat çekiyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) salgın nedeniyle küresel ekonomik büyümenin orta vadede beklentilerin altında kalacağını bildirdi.

Çin Merkez Bankası piyasadaki panik havasını dağıtmak için önce 1,2 trilyon yuan, ardından 400 milyon yuanlık daha likidite enjekte etti. Bunun yanında 7 ve 14 günlük ters repo faiz oranlarını düşürdü.

Japonya Çin’den sonra virüsten en çok etkilenen ülke konumunda. Japonya Merkez Bankası (BoJ) şu an için net bir karar almadıklarını fakat yakın takipte olduklarını, duruma göre adım atılacağını bildirdi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, virüsün dünya ekonomisi için endişe kaynağı olduğunu, Çin’in küresel ekonomideki payının büyük olduğunu, bu nedenle de etkilerinin yoğun şekilde hissedileceğini söyledi. Virüsün Japonya ekonomisini ve fiyatları tehdit etmesi durumunda Merkez Bankası’nın hafifletme adımları atacağını açıkladı.

Amerikan Merkez Bankası (FED) Ocak ayındaki tutanaklarında virüsün küresel büyüme için yeni bir risk olduğunu bildirdi.

Amerikan Merkez BankasıVirüs salgınının ortaya çıkması ile birlikte küresel büyüme görünümünde belirsizliklerin arttığı belirtilen tutanaklarda bu konunun yakından takip edileceği söylendi. FED Başkanı Jerome Powell virüsün son derece ciddi bir mesele olduğunu, şu an için yayılma hızına ve etkilerine dair net bir bilgi olmadığını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde de virüsün ekonomik anlamda  belirsizlik yarattığını dile getirdi. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının azaldığını fakat virüsün yeni bir belirsizlik ortamı yarattığını vurguladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, salgının ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etki yarattığını ifade etti.

Bu durumun emtia ve ticaret tarafında etkileri olabileceğini söyleyen Uysal öncelikle piyasalarda risk algısıyla petrol fiyatlarının düştüğünü dile getirdi. Virüsün ekonomi üzerindeki etkilerini yakından takip ettiklerini ve ellerindeki tüm araçları kullanacaklarını sözlerine ekledi. Benzer açıklamalar Rusya Endonezya ve Tayland merkez bankalarından da geldi. Ülkelerin merkez bankaları salgın nedeniyle ekonomik görünümün bozulduğunu, gidişatın endişe verici olduğunu ve belirsizliğin arttığını ifade etti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu