
Meksika ekonomisi, ikinci çeyrekte Büyük Buhran’dan bu yana en kötü daralmasını kaydetmişti. Ülkenin istatistik departmanı olan INEGI tarafından bugün açıklanan verilere göre ise ekonomi üçüncü çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış çeyreklik bazda yüzde 12,1 arttı.
Bu yüzde 12’lik bir genişlemeye işaret eden ön okumasının biraz üzerinde geldi. Ayrıca önceki dönemde yüzde 17,1’lik daralmadan büyük oranda toparlandı. Zaten koronavirüs kısıtlamalarının devam eden gevşemesinin ortasında, serinin başlamasından bu yana en keskin büyüme oranı oldu. Sanayi aktivitesi, önceki çeyrekteki yüzde 23,3’lük düşüşün ardından yüzde 21,7 toparlandı.
İmalat yüzde eksi 26’ya kıyasla yüzde 31,5, inşaat yüzde eksi 31,1’e kıyasla yüzde 21,8 ve madencilik yüzde eksi 9,2’ye kıyasla yüzde 2,4 büyüdü. Ek olarak, hizmetler sektörü yüzde 15,1’lik düşüşten sonra yüzde 8,8 arttı. Birincil sektör de ikinci çeyrekteki yüzde 0,5’lik büyümeden daha hızlı bir şekilde yüzde 8 büyüdü.
INEGI‘ye göre yıllık bazda ise ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası ikinci çeyrekteki yüzde 18,7’lik rekor düşüşün ardından yüzde 8,6 daraldı.
Bu, ön okumayla eşleşti. Yine yıldan yıla sanayi sektörü 2. çeyrekte yüzde 25,5’lik düşüşe kıyasla yüzde 8,8 küçüldü. İmalat yüzde 29,5 düşüşe kıyasla yüzde 7,1, inşaat yüzde 34’e kıyasla yüzde 17,5 ve madencilik yüzde eksi 4,4’e kıyasla yüzde 3,3 geriledi. Hizmetler aktivitesi yüzde 16,3 değer kaybettikten sonra yüzde 8,8 daraldı. Birincil sektör, önceki dönemdeki yüzde 1,5 daralmanın ardından yüzde 7,7 büyüdü.
Öte yandan Meksika Merkez Bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Meksika’nın salgın hastalıklarından etkilenen ekonomisinin bu yıl yüzde 9,3’e kadar küçüleceğinin tahmin edildiğini ve bunun daha önce korkulandan daha az şiddetli bir düşüş olduğunu söyledi.
Meksika Merkez Bankası, Ağustos ayında Latin Amerika’nın en büyük ikinci ekonomisinin 2020’de yüzde 12,8’e kadar küçülme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. O zamandan beri ekonomik faaliyet, ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 18,7 oranında eşi benzeri görülmemiş bir düşüşü tetikleyen pandemiye yönelik kontrol önlemlerinin hafifletilmesinin ardından toparlanma belirtileri gösterdi. Bugünkü GSYİH okuması da toparlanma durumunu destekledi.