
ABD vadelilerinde gözlenen yoğun geri çekilme, spot hisse senetlerinde gerçekleşen değer kaybı endeksleri 2017 Aralık ayı seviyelerine indirmiş durumda. 10 yıllık devlet tahvillerindeki getiri seviyesi anlık %0.44’lük bir değer kaybı ile 2,844 seviyelerine gerileyerek diğer varlıklara paralel yaklaşık olarak son 6 aylık kazanımlarını iade etmiştir.
Almanya Fransa’yı Aratmıyor Olabilir
Avrupa tarafına baktığımızda Almanya DAX 2016 Kasım ayında seyrettiği 10.500 puan seviyelerine yakınlaşmış 10.772 puandan güncel grafikler çizmektedir. Diğer tarafta devlet kıymetlerindeki getiri seviyesi 200 günlük üssel hareketli ortalamasında bulunan 0.289 noktası ve 50 günlük h.o’da bulunan 0.258 seviyesinin altında 0.243 getiri bölgesinde hareket etmektedir.
Almanya diğer tarafta dünyada öncü göstergelerin ifade ettiği ekonomik görünümün aksine gerçekleşen reel sektör faaliyetleri ve bilhassa sermaye piyasalarında işaret edilen ayı piyasası (düşüş trendi) baskısında, kendi çerçevesinde ise daralan küresellerin reaksiyonunda ihracatına yansıyan gevşeme ve yenliğe kısmen geride kalma kaynaklı olumsuz bir bakışta değerlendirilmekte. Fransa olaylarının ardından AB tarafı için en büyük ekonomik tehlike arz eden ülke olarak değerlendirilen Almanya yakından takip ediliyor.
Brexit Baskısından İngiltere, Sarı Yelek Gölgesinde Fransa
İngiltere FTSE 100 endeksi ise 11 Ekim itibariyle gerilemesini son iki yılda kaydettiği kazanımların altında grafikler çizerek gerçekleştirmeye devam ediyor. Bildiğimiz üzere ülke hem küresel satış baskısından hem de Brexit sürecinden fazlasıyla etkileniyor. Geri çekilme olası Brexit sorunları ve ülkenin AB’den ticari anlaşma yapmadan ayrılması senaryolarında ivme kazanabilir.
Bireşik Krallık 10 yıllık tahvil getirileri 11 Aralık geri çekilmesinde 2018 başında gözlenen seviyelere kadar geri çekilmişti. Güncel hareketlerine %0.24 primlenme ile 1.269 seviyesinde grafik çizen kıymet getirisi 50 günlük hareketli ortalamasında bulunan 1.262 seviyesinin zerinde gözlemlenmekteyken 100 günlük h.o.’da bulunan 1.272 noktasının altında gözlemlenmekte.
Fransa’nın ilk 40 şirketinden oluşan CAC 40 endeksinde 2017 Şubat ayı seviyelerine yakın grafikler çizilmekte. Geri çekilmesini sürdüren endekste bugün %1.11’lik bir kayıp dikkat çekiyor. Ülke 10 yıllık kıymetlerindeki getiri seviyeleri ise anlık %1.79’luk bir kaybı işaret ederken, 2018 Mart ayı seviyelerine gerilemiş durumda.
Gelişmeler Global Ölçekte Ayı Piyasası Sinyali Veriyor Olabilir
Verileri değerlendirdiğimizde, spot hisse senedi endekslerinde gözlenen geri çekilmelerin ortalama 14 aylık kazançları sildiği dikkatimizi çekmekte. Değer kaybının yaklaşık %20.0 civarına yaklaştığı küresel finansallarda, ayı piyasası gündemi gün yüzüne çıkıyor. Diğer tarafta olumsuzluğun artması halinde 1987 tarihli Hong Kong başlangıçlı olan daha sonra tüm borsaları saran finansal kriz akıllara geliyor.
Global görüntüden sonra ölçeğimizi biraz daha daraltıp Türkiye varlıklarına bakacak olursak; özellikle jeopolitik konum başlığında gelişmelerin finansallarda reaksiyon göstermesi, politik gelişmelere duyarlı ekonomik hareketler, dolar kurunda güçlenme sinyalleri ve küresel piyasalara yoğun rölatif hareket eden varlıklar son zamanlarda görülen değer kayıplarına kaynak görülebilir.
Yakından takip ettiğimiz FED Aralık ayı faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak. Başkan Powell konuşmasında güvercin bir duruş sergileneceği tavrına ters orantılı kısa vadeli faiz oranlarında bir artış beklenmekte. Olası faiz artırımında gelişmekte olan (EM) ülke para cinslerine karşı değerlenen dolar kuru varlıklara olan ilgiyi azaltabilir.
Küresel Gelişmeler Işığında Borsa İstanbul
Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününde %0.63’lük bir kayıp ile 89.962 puandan kanış yapmıştı, endeks haftanın ikinci gününde (18 Aralık Salı) satıcılı bir açılış daha gerçekleştirirken değer kaybını %0.33’lü seviyelere taşıdı ve yataydan negatife ayrışmasını katılaştırmıştı. Hafif hareketlenme sonucu %0.15 civarında negatif yönde hareket etmekte olan Borsa İstanbul 100 endeksinde son hareketlerin öncüsü olan bankacılık hisse senetleri bugün yataydan hafif pozitif ayrışma sergilemekte.
Borsa İstanbul Bankacılık endeksi XBANK bugün %0.15 primlenme gösteriyor. Endeks 111.775 puandan gözlemlenirken, yorumlanan teknik noktalarında görünüp pek de iç açıcı değil. 100 günlük üssel hareketli ortalamasının bulunduğu 115.946 ve 50 günlük üssel h.o.’nun bulunduğu 114.774 seviyelerinin altında grafikler çizen Bankacılık Endeksi son bir yıllık en düşük seviyelerinde hareket eden Sanayi Endeksi’ne (XUSİN) paralel görünmekte.
Teknik Verilerinin Altında BIST 100
Borsa İstanbul 100 endeksi günlük bazda olası teknik noktaları bakışında 90.300 seviyeside gözlemlenen pivot noktasının altında grafikler çizmekte. Aşağı yönde hareketlenmenin artması ihtimalinde açılacak geniş açılarda olası 89.590 ve kırılması halinde 89.240 destekleri test edilebilir. Diğer tarafta tepki alışları gerçekleşmesi senaryosunda ise pivot üzerinde açılacak makas ile olası 90.660 direnci ve 91.350 direnci gözlemlenebilir.
BIST 100 50 günlük üssel h.o’da bulunan 90.902 seviyesinin altında hareket etmekte olup, hareket marjlarında 89.933 – 90.995 (günlük bazda) ve 89.933 – 92.704 (haftalık bazda) bandında dalgalandığı gözleniyor. Aşağı yönde devam edebilecek çekilmede 85k seviyelerinde endeks içi ağırlığı ve beta çarpanı yüksek şirket hisse senetlerinde alıcılı işlemlerin ağırlık gösterebileceği yorumlanmaktadır.