
Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı, JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. tarafından kredi notu güncellemesi aldı. Şirket, THY’nin uzun vadeli uluslararası yerel ve yabancı para notunu BB seviyesinde işaretledi. Görünümü ise stabil olarak bildirdi.
THY’nin uzun vadeli ulusal notu AAA (Trk) ve görünümü stabil olarak işaretlendi. Kısa vadeli uluslararası yerel ve yabancı para notları ise B (görünüm stabil) olarak belirlendi. Kısa vadeli ulusal notu A-1+ (Trk) olarak açıklanırken, görünümü yine stabil olarak bırakıldı.
Yapılan güncellemede THY’nin olumlu yönleri açıklandı. Buna göre; pandemi öncesi dönemde operasyonel faaliyetlerdeki artış, FAVÖK üretim kapasitesi ve brüt kâr marjlarının sürdürülmesi, likidite yapısını destekleyen sürdürülebilir nakit akışı metrikleri olumlu yönler olarak ifade edildi.
Aynı zamanda Türkiye’nin en değerli markalarından biri olması ve sektördeki lider konumu, SPK’nın kurumsal yönetim ilkelerine sahip olması, yüksek düzeyde yatırım teşviki ve vergi avantajlarından yararlanması, büyümesini destekleyen güçlü ortak yapısına sahip olması da olumlu yönlere eklendi.
Açıklamanın ardından THY hisseleri (THYAO) TSİ 16:10 sularında yüzde 0,21 oranında yükselişle 14,18 liradan işlem gördü.
Hisseler geçen haftaki işlemleri 14,14 liradan tamamladıktan sonra yeni haftaya düşüşle 14,10 liradan açılış yaptı. Açılış dakikaları içinde 14,08 – 14,12 lira aralığında dalgalandı. Daha sonra yükselişe geçen hisseler, 14,21 liraya kadar ulaştı.
THY hisselerinde karmaşık bir seyir hakim olurken, %0,2 oranında aşağı ve yukarı hareketlerin gerçekleştiği görülüyor. Hisselerin yukarı yönlü ivmesini artırması durumunda 14,27 ve 14,34 liradaki direnç noktaları izlenecek. Aşağı yönde ise 14,03 ve 13,90 liradaki destek noktaları takip edilecek.
Hisselerin fiyat performansı incelendiği zaman; haftalık %3,22 değer kaybettiği görülüyor. Aylık %3,52 oranında yükselen hisseler, geçen yılın aynı zamanına göre %45,51 oranında yükselmiş durumda bulunuyor.
THY’nin kredi notu güncellemesinde değinilen olumsuz yönlere de yer verildi. Bunlar; pandeminin turizm ve havacılık sektörleri üzerindeki yıkıcı etkisi, pandeminin neden olduğu finansal yükün uzun süreli etkisi ve mali yapıyı baskılayan artan borç seviyesi olarak bildirildi.