
İlk çeyrekte resesyona giren Japonya ekonomisi, ikinci çeyrekte tüm zamanların en keskin daralmasını yaşamıştı. Fakat tahminde bulunan birçok kuruluş, Japonya’nın yüzde 27,8’lik GSYİH düşüşünün olumsuz yönde revize edileceğini öngörmüştü.
Nitekim beklenen oldu ve Kabine Ofisi, Japonya ekonomisinin Ağustos’taki yüzde 7,8’lik çeyreklik düşüş tahminine kıyasla önceki çeyrekten yüzde 7,9 küçüldüğünü belirtti. Yıllıklandırılmış olarak ise GSYİH bir önceki çeyreğe göre yüzde 28,1 düştü.
Gözden geçirilmiş veriler, sermaye yatırımının bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,5 düşüş tahminine göre yüzde 4,7 düştüğünü gösterdi.
Yine de Japonya’nın ikinci çeyrekteki rekor ekonomik daralması, başlangıçta tahmin edilene kıyasla hafifçe daha kötü geldi.
10 özel düşünce kuruluşu arasındaki ortalama tahmin, reel GSYİH‘de bir önceki çeyreğe göre yüzde 28,7’lik düşüş olduğu yönündeydi. Kabine Ofisi’nden gelen ayrı bir rapor, hane halkı harcamalarındaki düşüşlerin Temmuz ayında yeniden hızlanarak geçen yılın seviyesinin yüzde 7,6 altına düştüğünü bildirdi.
Japonya’nın 1955’e kadar giden kayıtlardaki en büyük GSYİH düşüşünün doğrulanması, Abe’nin yankı uyandıran istifası sonrasında iktidar partisi önümüzdeki hafta yeni bir başbakan seçmeye hazırlanırken gerçekleşti.
Ülkenin en uzun süre hizmet veren başbakanı Abe, geçtiğimiz ay sağlık sorunları nedeniyle istifa etti ve Japonya’yı iyileşme planı yapmak için daha az kesin bir liderlikle bıraktı.
Konuyla ilgili kaynaklar, BOJ’un görünüm hakkında iyimserlik ifade etmeden Japonya’nın çöküşünün dibe vurduğunu belirtmek için önümüzdeki haftaki toplantıda ekonomik değerlendirmesini yükseltmesinin muhtemel olduğunu belirtti.
Yine de BOJ yetkilileri, finans piyasaları istikrarlı ve şirketlerin krediye erişimi olduğu için şu anda daha fazla politika eylemi yapmaya çok az ihtiyaç gördüklerini dile getirdi. Diğer taraftan analistler, GSYİH’nin bu çeyrekte yaklaşık yüzde 13 arttığını görüyorlar ki bu da üç çeyreklik daralmayı telafi etmeye yetmiyor.