
Kripto paraların yaygınlaşması ile beraber madencilik faaliyetlerine yönelik yatırımlar hız kazanıyor. Yapılan araştırmalar Bitcoin madencilik pazarının %4,5’inin İran’da gerçekleştiğini gösteriyor. Son dönemde ABD, İran üzerinde ekonomik yaptırımlar uyguluyor.
Hükümet bu yaptırımların etkisini hafifletmek için madencilik sektörünü destekliyor. Blockchain analitik firması Elliptic’in rakamlarına göre, şu anki madencilik seviyesinde, İran’ın geliri yıllık 1 milyar dolara çıkmış durumda.
Kripto Para Ticareti Yasak
Amerika Birleşik Devletleri, İran’a ülkenin petrol, bankacılık ve denizcilik sektörlerinden gelenler de dahil olmak üzere tüm ithalatı yasaklayan neredeyse tam bir ekonomik ambargo uyguluyor.
Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, güçlü bilgisayarların karmaşık matematiksel problemleri çözmek için birbirleriyle rekabet ettiği madencilik olarak bilinen bir süreçle oluşturuluyor. Süreç esnasında İran’ın zengin olduğu fosil yakıtlar üzerinden ürettiği elektrik enerjisi kullanılıyor.
İran Merkez Bankası, yurtdışında çıkarılan Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin ticaretini yasaklıyor, ancak para birimleri karaborsada yaygın olarak bulunabiliyor. Hükümet son yıllarda kripto madenciliğini resmi olarak bir endüstri olarak tanımaya başladı.
Ucuz enerji olasılığı, özellikle Çin’den daha fazla madenciyi ülkeye çekti. Tahran, İran’da mayınlı kripto para birimlerinin yetkili malların ithalatı için ödeme yapmasına izin veriyor.
Araştırmaya göre, İran’daki madenciler tarafından kullanılan elektrik, her yıl yaklaşık 10 milyon varil ham petrol eşdeğerine, yani 2020’de toplam İran petrol ihracatının yaklaşık %4’üne karşılık geliyor.