
İngiltere, 321 bin coronavirüs vakası ve 41 bin ölümle salgından en fazla etkilenen ülkeler arasında ilk sıralarda geliyor. Hastalığın yayılmasını durdurmak amacıyla getirilen kısıtlamalar ülke ekonomisini resesyona soktu.
Ekonomiden etkilenen hane halkına ve şirketlere verilen destekler kamu harcamalarını artırırken, gayrisafi yurt içi hasıla 2020’nin ikinci çeyreğinde %20,4 düşüşle rekor daralmaya imza attı. Yapılan bir ankete göre İngiltere ekonomisi salgın öncesi döneme en az iki yılda ulaşamayacak.
70 ekonomistin katıldığı ankete göre İngiltere ekonomisi bu yıl %9,7 oranında küçülecek.Britain’s economy will not fully recover from its current historic downturn for at least two years, @Reuters poll of economists found, but there is only a slim chance the Bank of England will use negative interest rates to boost the upswing https://t.co/sGYg1JHJmS
— Reuters UK (@ReutersUK) August 20, 2020
Hatırlanacağı üzere İngiltere Başbakanı Boris Johnson, salgının başladığı ilk dönemde hiçbir şeye müdahale edilmesini istememiş ve toplumsal bağışıklığı savunmuştu. Johnson’un bu tutumu çok fazla tepki toplarken, vakaların hızla artmasının ardından izlenen yol değiştirildi.
Pantheon Macroeconomics’ten Samuel Tombs, hükümetin bu tutumu yüzünden virüsün daha geniş bir alana yayıldığını söyledi. Yapılan ankete katılan ekonomistler, ülke ekonomisinin bu yıl en kötü senaryoda %14,2 oranında küçüleceğini düşünüyor.

Sadece 3 kişi salgın öncesi seviyeye iki yıl içinde ulaşılacağını düşünürken, büyük kısmı bunun mümkün olmayacağı konusunda hemfikir. HSBC ekonomistlerinden Elizabeth Martins, açıklanan son verilerin daha kötümser beklenti içine girmelerine sebep olduğunu söyledi.
Hükümet devreye soktuğu destekler nedeniyle rekor düzeyde harcama yaptı. Fakat ekonomistlerin dikkat çektiği nokta, bu desteklerin Ekim ayında biteceği ve yeni sorunların geleceği yönünde.

Commerzbank’tan Peter Dixon birçok işyerinin çalışan sayısını azaltacağını ve daha şimdiden bunun gerçekleşmeye başladığını dile getirdi. İngiltere’de işsizlik oranı son açıklanan verilere göre %3,9 seviyesinde.
Ülkelerin ekonomik anlamda toparlanması için çok daha fazla eyleme gerek olduğunu bildiren Uluslararası Para Fonu (IMF), Birleşik Krallık için bu yıl %10,2 oranında küçülme bekliyor. 2021’de ise %6,3 oranında büyümeye geçeceği öngörülüyor.