
Uluslararası Enerji Ajansı, ABD’nin Rusya’dan daha fazla petrol ihraç etmeye başlayacağını ve 2024’e kadar dünyanın en büyük ihracatçısı olarak Suudi Arabistan’ı yerinden etmekle tehdit edeceğini açıkladı. IEA’nın tahmini ABD’nin günlük 3.6 milyon varil petrol ihracı rekorundan yalnızca haftalar sonra geldi.
Ülke ayrıca benzin gibi rafine yakıtlar dahil olmak üzere yaklaşık 5 milyon bpd petrol ürünü ihraç ediyordu. IEA, her yıl yayınladığı 5 yıllık petrol görünümünde bu sevkiyatların ülkenin kaya petrolü sahaları kaynaklı ham üretiminin yükselmesiyle önümüzdeki yıllarda artacağını öngördü. Paris merkezli petrol tüketicileri ve üreticileri danışmanı, halihazırda rekor bir 12 milyon bpd seviyesinde olan ABD üretiminin 2024’e kadar 4 milyon bpd daha artmasını bekliyordu.
Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol yaptığı açıklamada; “ABD kaya petrolü devriminin ikinci dalgası geliyor” dedi.ABD’nin küresel petrol üretimindeki artışın yüzde 70’inden sorumlu olacağını ve önümüzdeki beş yıl boyunca LNG ticaretindeki genişlemenin yüzde 75’ini oluşturacağını söyleyen Birol, bunun enerjinin jeopolitiği için derin etkilerle uluslararası petrol ve gaz ticareti akışlarını yerinden oynatacağını dile getirdi. Neticede 2018’de ABD, Rusya ve Suudi Arabistan’ı geçerek dünyanın en büyük petrol üreticisi olmuştu.
Suudi Arabistan ile Rusya da son yıllarda OPEC ve diğer petrol üreticisi ülkeler arasında petrol üretimini koordine eden bir ittifak kurmuştu.OPEC plus olarak adlandırılan ittifak, son 2 yıl boyunca üretimi kısıtlayarak sıkıntılı bir dönemin ardından petrol fiyatlarının artmasına yardımcı olmuştu. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre önümüzdeki 5 yıl içinde OPEC’ten elde edilen üretim artışının büyük kısmı Irak’tan gelecekti. Ayrıca IEA, Irak’ın yeni tedarik konusunda dünyanın en büyük üçüncü kaynağı olacağını ve İran ile Venezuela’daki üretim düşüşlerini dengelemeye yardım edeceğini bildirdi. Keza IEA2nın görüşüne göre dünyanın bu tedarike ihtiyacı olacaktı.
Çünkü Uluslararası Enerji Ajansı, önümüzdeki yıllarda artan petrol talebinin doruğa ulaşacağı konusunda hiçbir işaret görmüyordu.Kurum, önümüzdeki beş yılda dünyanın petrol iştahının ortalama 1.2 milyon bpd bazında artacağını tahmin ediyordu. Grup elektrikli otomobillerin ve yakıt verimliliğinin benzin talebini sarstığını görse de artan petrokimyasalların ve jet yakıt tüketiminin pompadaki zayıflıkları dengeleyeceğini düşünüyordu.
ABD ve Irak’a ek olarak IEA, Brezilya, Norveç ve Guyana gibi ülkelerin artan petrol talebini karşılayacağını öngördü. Birol bu noktada; “Bunlar petrol endüstrisi için olağanüstü zamanlar çünkü jeopolitik, piyasalarda giderek daha büyük bir faktör haline geliyor ve küresel ekonomi yavaşlıyor. Baktığımız her yerde, yeni oyuncular ortaya çıkıyor ve geçmiş kesinlikler tükeniyor.” dedi.