
Piyasalarca yakından takip edilen ticaret savaşları gündeminde ABD Çin müzakereleri ve yakalanan olumlu seyir küresel piyasalarda pozitif yansıma yarattı. Risk iştahının güçlenmesi ve global ölçekte yansıma göstermesi son zamanlarda ciddi değer kaybı gösteren endekslerde can nefesi olarak değerlendirildi.
ABD endekslerinde gözlenen %1.0 civarı primlenme, Avrupa tarafıdaki endekslerde kaydedilen Wall Street’e paralel %1.0’lık artışlar yatırımcıları sevindiriyor. Gelişmelere en fazla reaksiyon Asya piyasalarında gözlenirken %2.30 ve %1.10 aralığı değer kazanımları dikkat çekiyor.
Müzakereler Olumlu Fırat’ın Doğusu Belirsiz
Başkan Trump’tan Çin görüşmelerinin olumlu geçtiğine dair açıklamalar ve Çin’in maliye politikalarında genişleyici planları hisse senedi ve emtia piyasalarında değerlenme olarak reaksiyon buldu. Ons altında görülen geri çekilmenin devam ediyor olması (günlük bazda %0.23 daralma) ve diğer güvenilir liman arzlarından yende gözlenen aşağı yönlü hareket piyasalardaki riskin ılımlı bir hal aldığını ve toparlanmanın görüldüğüne teyit olarak ele alınıyor.
Türkiye varlıkları küresel toparlanmasına arkadan katılanlardan. Politik gelişmelerin özellikle Fırat’ın doğusuna girilmesi yönündeki kararlılık ve geçtiğimiz günlerde Suriye’den çekileceğini duyuran ABD’nin takvim konusundaki belirsizliği ülke varlıklarını baskılayan risk piriminin iştahını kabartmış görünüyor. TL’nin dolar karşısında gösterdiği toparlanma ise hafta ortasında tekrar iade edildi ve %0.71’lik bir kayıp ile 5,5266 TL seviyesinde işlem gerçekleşmekte ve bu gelişme de hisse tarafından çıkışlar ile dolar tarafı geçişleri artırıyor.
Beklenen Performansı Söylentiler Baskılıyor
Beklenen performans gelmiyor. Ziraat Bankası’nın kredi kartı borçlarını yapılandırmak için 24 aya kadar vadeli ve kampanyalı faiz oranı %1.10 üzerinden vereceği destek açıklamasından sonra Yapı Kredi ve Garanti gibi diğer banka hisse senetlerinde olumlu bir duruş beklenmişti. Ancak hisse senetleri haftanın ilk iki gününde gösterdiği performansı gevşetti. İkinci seans itibari ile gelişme negatif ayrışmanın derinleşmesi ile devam etti.
XBANK Çarşamba gününde iki günlük seriyi bozdu. Bankacılık endeksi ikinci seans itibari ile %1.36’luk bir kayıp ile 115.256 puandan fiyatlanıyor. Aşağı yönde gelişen hareketlenmenin neden olduğu düşen seviyeler ile 14 günlük çalıştırılan RSI indikatöründe 41.669 seviyesine gelindi ve satış bölgesinde işlem görülmekte. 116.396 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalamanın da aşağı yönde kırılması 115k psikolojik seviyesini göz önüne getirdi. Değer kaybına piyasalarda söylenti halinde gözlenen Fitch’ten Türkiye not indirimi gelme ihtimali kaynak görülüyor.
Yurt İçi Şirket Gelişmelerinde Akbank 2019 Bütçe Rakamları
Akbank zorlu koşulların hakim olacağı 2019 yılında ılımlı kredi büyümesi ve karşılık yükünün yüksek kaldığı bir ortamda özellikle ana faaliyet gelirlerinde olan karlılık tarafında iyileşme beklentisinde. Takip oranının %6.0’nın ve risk maliyetinin 300 baz puanın altında gözlenmesi, yönetimin aktif kalite gelişimini piyasa beklentilerine göre daha iyi şekillenmesini öngördüğünü göstermekte. Bankanın öz kaynak karlılığının %12.0’nin üzerinde oluşması öngörülüyor. Bu rakam tahminlerimize göre 2018 sonunda oluşacak %14.0’ün altında.
2019 öngörüleri ve bütçe rakamları; kredi büyümesi toplamda %10, YP (Yabancı Para) kredilerde yatay bir seyir, mevduat büyümesinde %10.0 artış, net faiz marjında 2018’e kıyasla 50 baz puan daralma ile %3.5 seviyesi, kredi spredlerinde 2018 sonuna göre gözle görülür düzelme • Ücret ve komisyon gelirleri: %20 (+) artış, faaliyet giderlerinde TÜFE kadar artış, öz kaynak karlılığında ise +%12.0’lik bir değişim öngörülmekte.
Endekse Bakış
BIST yön değişimleri ile gözlenirken küresel piyasalarda gözlemlenen yukarı yöndeki ivmenin Türk varlıklarına kıyasla daha yüksek olduğu gözlemleniyor. Belirttiğimiz faktörlerin gölgesinde ele aldığımız bu gelişme ışığında BIST 100 endeksi ikinci seans başlangıcından yaklaşık bir saat kadar sonra %0.40 civarında pozitif tarafta hareket göstermekte.
Dünkü %0.83’lük artış ile güncellenen teknik noktalar 90.280 denge seviyesinde yorumlanmakta. Olası yukarı yöndeki açılan makasta 91.200 ve üstünde 91.700 dirençleri gözlemlenebilecek iken, aşağı yönde gerçekleşecek seviyelerde ise olası 89.780 ve 88.860 destekleri gündemde olabilir. Seviyeler yakından takip edilirken BIST 30 endeksinde de 113.444 bölgesinde gözlenebilecek bir denge noktası konumlanmış durumda.
Vadeli endeks Şubat kontratında %0.08 primlenme görülürken 117.850 seviyesinden fiyatlanıyor. Yatay bantta hareket eden kontratta 118.433 seviyesinde olası bir direnç gözlenebileceği gibi 117.141 seviyesinin altında genişleyecek kayıplar ile olası 116.358 ve daha da altında ise hem teknik hem psikolojik destek olan 115k seviyesi takip edilebilir.