
19 ülkenin üye olduğu Euro Bölgesi, 2019’un ikinci çeyreğinde ekonomik büyümesinin zayıfladığı ve düşük işsizliğe rağmen enflasyonun yavaşladığı Temmuz sonunda öğrenilmişti. Nisan-Haziran arasında yarı yarıya azalan ekonomik büyüme verileri, %0.4’lük beklentilerle uyumlu şekilde gerçekleşmişti.
2016 yılının Eylül ayından beri en düşük seviyeyi Nisan ayında gören Euro Bölgesi’nin ekonomik güven endeksi uzun bir süre kötülemeyi sürdürmüştü. Bölgenin Ağustos ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verileri ise nihayet bugün açıklandı.
Rakamlar incelendiğinde Avrupa’nın ekonomik güven endeksi verilerinin Ağustos’ta beklentilerle zıt olarak yükseldiği görüldü.Euro Bölgesi’nde Almanya’nın işletme ve tüketicilerini esas alan Ifo Güven Endeksi Ağustos ayında beklentileri karşılamamıştı. Bunun yanı sıra bölgenin hayal kırıklığı yaratan diğer verileri ve resesyon riskiyle karşı karşıya kalma durumu gibi çoğu olumsuzluğa rağmen ekonomik güven endeksi verilerinde bu ay meydana gelen yükseliş şaşkınlığa yol açtı.
Beklenmeyen bu yükseliş düşüş beklentilerini yok ederken, veriler iki ayın yükseğinde geldi. Başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi ekonomisinin resesyon riskiyle karşı karşıya kaldığı, imalat verilerindeki iç acıcı olmayan durum, ticaret savaşı ve anlaşmasız Brexit meselesi gibi konular bu ay kendini göstermişti.
Fakat tüm bunlara rağmen bugün açıklanan verilerin Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) politika yapıcılarını daha fazla teşvikten alıkoymak için yetersiz kalabileceği söz konusu. Euro Bölgesi’ni etkisi altına alan ekonomik büyümedeki gerilemenin geçtiğimiz yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğindeki cansız verilere yakın seyrettiğini söylemek mümkün.
Diğer taraftan Türkiye’nin ekonomik güven endeksi de dün açıklanmıştı. Ağustos ayında 87,1 seviyesine yükselen söz konusu veriler Temmuz ayında 80,7 olarak kaydedilmişti. Bu durum dikkate alındığında ekonomiye olan güvende bir önceki aya göre iyileşme olduğunu gösterdi.