
Pandeminin tüm dünyada dalgalanmalar yarattığı yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,7 küçülerek 2001’den bu yana en sert düşüşünü kaydeden Endonezya için görünüm düşürüldü.
Reuters’ın haberine göre Endonezya Maliye Bakanlığı 2020 GSYİH görünümünü düz büyümeye ya da yüzde 0’ın hafif altında bir daralmaya çevirdi. Önceki görünüm 2020 GSYİH’sinde yüzde 0,4 küçülme ile yüzde 1 büyüme aralığında değişim olmasıydı.
Maliye politikası daire başkanı olan Febrio Kacaribu, yetkililerin ikinci ve üçüncü çeyrekte ardışık iki daralmayı önlemek için çalıştıklarını belirtti.
Ayrıca GSYİH’nin dördüncü çeyrekte yüzde 2 ila 3 oranında büyümesini umduklarını ekledi.
Endonezya Merkez Bankası da önceki gün iki ardışık çeyrekte GSYİH daralması öngördüğünü açıkladı. Hükümetten gelen açıklamayla uyumlu şekilde Endonezya MB’den bir yetkili, Perşembe günü yaptığı açıklamada ülkenin Nisan-Haziran çeyreğinden itibaren gayri safi yurt içi hasılada muhtemelen arka arkaya iki çeyreklik negatif büyüme göreceğini dile getirdi.
Ancak yetkililerin derin bir resesyonu önlemek için çalıştıklarının da üzerini çizdi. Endonezya MB’den Juda Agung bu durumu; “Derin bir durgunluğa düşmemizi önlemek için politikalar oluşturma konusunda zamanla yarışıyoruz” ifadeleriyle anlattı.
Dünya Bankası ise geçtiğimiz hafta Covid-19’un yayılmasını önlemek için kısıtlamaların artırılması durumunda Endonezya ekonomisinin bu yıl yüzde 2 oranında daralabileceği konusunda uyardı.? Kamis 16 Juli 2020 kami akan meluncurkan laporan baru “Indonesia Economic Prospects”. Ikuti webinarnya untuk mengetahui analisis terkini ekonomi Indonesia di tengah #COVID19.
Daftar untuk akses acara ? https://t.co/yJBesuIgnV #IEPBankDunia pic.twitter.com/3KicL6MzNM
— World Bank Indonesia (@BankDunia) July 14, 2020
Dünya Bankası Endonezya Baş Ekonomisti Frederico Gil Sander; “küresel ekonomi üzerinde daha derin bir daralma varsayımı altında ve ileride hareketlilik kısıtlamalarının eski haline döndürülmesine ihtiyaç doğması durumunda, ekonominin 2020’de yüzde 2 oranında daralabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Ancak Dünya Bankası, başka bir senaryosunda 2020’de yüzde 0 büyüme olabileceğini de belirtti. Bunun olması için; küresel GSYİH’nin 2020’de yüzde 5,2 daralması, ekonominin Ağustos ayında tamamen açık olması, ikinci bir salgın dalgasının gerçekleşmemesi gerektiği eklendi. Hükümetin sosyal yardımı olmadan hanehalkı gelirindeki düşüş nedeniyle 5,5 milyon ila 8 milyon Endonezyalının bu yıl yoksulluğa sürüklenebileceğini öngördü.