
“Keşke diğer yolu seçseydim, neden böyle yaptım ki durumu düzeltmek artık çok zor…” Sizin de aklınızdan zaman zaman bu düşünceler geçiyor, değil mi? Yanlış seçimler yapıyor ve karşılaştığınız sonuçlardan ötürü pişmanlık yaşıyorsunuz. Geriye dönüp baktığınızda o kararı neyi düşünerek aldığınızı merak ediyor, ama cevabı bir türlü bulamıyorsunuz. Seçim yapmaktan özellikle de hayatınızı derinden etkileyecek kararları almaktan ölesiye korkuyorsunuz. Kaçabildiğiniz yere kadar kaçıyor, sonra da yumurta kapıya dayanınca anlık kararlar alarak hayatınızı çok yanlış yerlere sürüklüyorsunuz.
Evet, çoğu kişinin karar alma sürecinde farklı farklı problemler yaşadığını biliyoruz. Kimileri bir karara varamamaktan, kimileri ise hep yanlış seçimler yapmaktan şikayetçi. Kimileri duygusal düşündüğü için yanlış karar aldığını söylüyor, kimileri ise sadece mantığıyla hareket ettiği için pişmanlık yaşadığını! Yani nedeni ne olursa olsun sayısız kişi nasıl karar alınması gerektiğini bilmediği için sürekli hatalı adımlar atıyor. Peki, ne yapılmalı da doğru kararlara ulaşılmalı, biliyor musunuz?
Karar sürecinde tek başınıza değil de etrafınızdaki insanlarla birlikte mi hareket etmelisiniz? Duygusal değil de mantıksal seçimler mi yapmalısınız? Ya da uzmanlardan yardım almayı mı denemelisiniz? Aslına bakarsanız, doğru karar almak için bunların hiçbirine ihtiyacınız yok. Sadece birkaç temel noktaya dikkat eder ve bunlara göre düşünürseniz, siz de bundan sonraki hayatınızı kararlarınızdan dolayı yaşayacağınız pişmanlıklar olmadan sürdürebilirsiniz.
İşte daha doğru karar alabilmek için dikkat etmeniz gereken temel noktalar:
Ne İstediğinizi Bilin!
Bir karar alırken, bunun ne kadar büyük ya da ne kadar küçük olduğu pek önemli değildir. Önemli olan, sizin o şeyi önemsemeniz ve ne istediğinizi gerçekten bilmenizdir. Mesela; size gelen bir iş teklifi var, ama hali hazırda memnun olduğunuz bir işe sahipsiniz. Ne yapacaksınız? Size daha çok para vaat eden ancak nelerle karşılaşacağınızı bilmediğiniz yeni iş teklifini mi değerlendirmelisiniz? Yoksa garanti olduğunu düşündüğünüz eski pozisyonunuzda devam mı edeceksiniz?
İşte bu gibi benzer durumlarda kararsızlık yaşıyor ya da yanlış seçimler yapıyorsanız, o zaman önceliğiniz isteklerinizin ne kadar farkında olduğunuzu düşünmek olmalıdır. Çünkü karar alma sürecinde sıkıntı yaşayan çoğu kişi aslında ne istediğini bilmediği için bu sorunla karşılaşmaktadır. Neticede gerçekten ne istediğinizi bildiğinizde önünüzdeki birçok seçeneği eleyecek ve daha sağlıklı kararlar almaya başladığınızı göreceksiniz.
Alternatifleri Belirleyin!
Daha doğru karar alabilmek için dikkat etmeniz gereken şeylerden bir tanesi de budur. Yani yapmanız gereken şey, sahip olduğunuz tüm alternatifleri belirlemek ve bunların her birini sırayla incelemek olmalıdır. Atıyorum, yeni tanıştığınız birinden evlenme teklifi aldınız. Ne yaparsınız? Kalbinizin sesini dinleyerek hemen evet mi dersiniz, yoksa biraz düşünmek mi istesiniz? Ne yapacağınızı bilemem, ama yapmanız gereken şeyi biliyorum. Evet demeden önce kesinlikle düşünmeli ve alternatiflerinizi belirlemelisiniz.
Mesela; onunla evlendiğinizde hayatınızda ne gibi farklılıklar olabilir? Hayatınızı bu adamla geçirmek istediğinize emin misiniz? Öte yandan, bu teklifi reddettiğinizde pişman olur musunuz? Ya da ikisini de seçmeyerek biraz daha bu şekilde devam etmeyi mi düşünseniz? Anlayacağınız özel hayatınızdan iş yaşamınıza varana kadar her türlü kararınızda seçeneklerinizi ve elde edebileceğiniz sorunları ayrıntılı bir biçimde düşünmelisiniz. Ancak bu şekilde gözden kaçırdığınız şeylerin farkına varabilir ve çok daha doğru kararlar alarak mutlu olabilirsiniz.
Başkalarından Etkilenmeyin!
Yoksa siz de başı her sıkıştığında birilerinden yardım isteyenlerden misiniz? Tek başınıza alışveriş bile yapamıyor, başka birinin onayını duymadan küçücük bir karar bile alamıyor musunuz? O zaman en başta bu huyunuzdan kurtulmalısınız. Doğru kararlar alabilmek için birilerine danışmaktan vazgeçmeli, seçimlerinizi özgürce yapmalısınız. Hiç istemediğiniz halde çevrenizdekiler size destek veriyor diye bir işe başlamamalı veya onlar istiyor diye hayatınızı belli kılıflar içine sokarak yaşamamalısınız.
Karar verirken bunun başkalarının değil, yalnızca sizin kararınız olduğunu bilmeli; hiç kimsenin etkisi altında kalmadığınızdan emin olmalısınız. Çünkü sizin karalarınızdan yalnızca siz sorumlu olacaksınız. Yanlış seçim yapmış olsanız bile, bunu kendi özgür iradenizle yaptığınızı bildiğiniz için içiniz rahat olacak. Yani aldığınız karar yüzünden çekmeniz gereken bir cereme varsa, bunu gönül rahatlığıyla üstlenebileceksiniz. İşte bu nedenlerden dolayı, kararlarınızı tek başına almayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
Duygularınızı Hiçe Saymayın, ama Mantığınızı da Unutmayın!
Karar alma sürecinde duygularınıza yenik düşmemeli, ama aynı zamanda onları göz ardı etmekten de kaçınmalısınız. Çünkü sadece mantığınızla hareket ettiğinizde de doğru karar almanız pek mümkün olmamaktadır. Yani karar alma sürecinde duygularınızdan da faydalanmalısınız, ancak bunların öfke ve intikam gibi negatif duygular olmamasına özen göstermelisiniz.
Olaylara hem gerçekçi yaklaşır hem de içgüdülerinize güvenirseniz işte o zaman çok daha doğru kararlar alabilirsiniz. Anlayacağınız her zaman bir ortak nokta bulmayı öğrenmeli ve seçimlerinize tek taraflı yaklaşmaktan kurtulmalısınız. Bunu öğrendiğinizde daha kolay ve daha emin bir şekilde karar vermeye başlayacak, sonuçlarından genellikle pişman olmayacaksınız.
Emin Olduğunuzda Harekete Geçin!
Bütün seçenekleri, karşılaşabileceğiniz sonuçları ve diğer temel unsurları masaya serip kararınızı aldınız. Eğer seçimizden eminseniz, bir an önce harekete geçmelisiniz. Çünkü bekledikçe düşünceleriniz değişmeye başlayacak ve belki de almış olduğunuz doğru kararı değiştirmek isteyeceksiniz. Hani sınavlarda soruları kontrol etmek için geri döndüğünüzde bir üsrü doğruyu değiştirip yanlış şıkkı seçersiniz ya, işte aynı bunun gibi bir durum yaşanmaması için kararınızı aldıktan sonra hemen uygulamak için adım atmaya başlamalısınız.
Daha doğru kararlar alabilmek istiyorsanız siz de yukarıdaki temel noktalara dikkat etmeye başlamalısınız. Kararsızlık yüzünden gereksiz yere endişeye kapılmak yerine, seçim yapmayı öğrenmeli ve karşılaşacağınız sonuçların sorumluluğunu almayı bilmelisiniz. Neticede yanlış bir karar almaktan korkarak yaşamak yerine, birazcık cesaretli olmalı ve bu hayatta herkesin zaman zaman yanlış seçimler yaptığını düşünmelisiniz.