
Çin, koronavirüs salgınının etkilerini sektörlerinden ve ekonomisinden silmeye devam ediyor. Bugün açıklanan Caixin/Markit Hizmet PMI verisi, Kasım ayında önemli bir artış daha kaydetti. Caixin/Markit İmalat PMI verisi de yükselerek 54,9 seviyesinde gerçekleşmişti.
Çin’in Caixin/Markit Genel Hizmetler İş Aktivitesi Endeksi, Ekim ayındaki 56,8 seviyesinden Kasım ayında 57,8 seviyesine yükseldi.
Hizmet faaliyetlerinin önemli bir genişlemeye işaret ettiğini gösteren veri, daha fazla müşteri talebi ve salgın sonrası piyasa koşullarında sürekli bir iyileşme olduğunu gösterdi. Toplam yeni işler ise Nisan 2010’dan bu yana en hızlı oranda genişledi. Çin’de iş güveni ise 9,5 yıldan uzun sürenin en yüksek seviyesine yükseldi.
Ülkede yükselen aktivite ve satışlar, 10 yıldan biraz daha fazla sürenin istihdamdaki en hızlı artışının temelini oluşturdu. Buna karşın işletme giderleri, keskin ve hızlanmış bir oranda artış kaydetti. Bu durum ise fiyatların daha hızlı artmasına neden oldu.
Anket katılımcıları, genel piyasa koşullarında devam eden toparlanmanın ortasında hem yurt içinde hem de yurt dışında daha fazla müşteri sayısından sıkça bahsettiler. Kapasite artırma çabaları ve artan sipariş hacimleri, şirketleri üst üste dördüncü ayda da personel düzeyini artırmaya yöneltti.
Daha yüksek iş gücü sayısı, olağanüstü iş seviyesindeki düşüşle kapasiteler üzerindeki bazı baskıları hafifletmeye yardımcı oldu.
Enflasyon oranının ise Ekim ayından bu yana önemli ölçüde artmasıyla birlikte son anket döneminde ortalama faaliyet giderlerinde artış gözlendi. Girdi maliyetlerindeki son yükseliş, Ağustos 2010’dan bu yana en belirgin ve genel olarak keskin şekilde gerçekleşti. Bu durum, daha yüksek hammadde ve personel maliyetleri ile ilişkilendirildi.
Daha sert talep koşulları, firmaların artan maliyet yüklerini kısmen daha yüksek çıktı fiyatları şeklinde müşterilere aktarmalarına imkan verdi. Ücret enflasyonu ise 10,5 yıldan fazla bir sürenin en dik çıkışını yaptı.
Önümüzdeki yıla ilişkin iş güveni, Kasım’da üçüncü ayında da güçlenmeye işaret etti. Genel olumlu duygu derecesi ise 2011 Nisan’dan bu yana görülen en yüksek ve seri ortalamasının üzerine çıktı. Şirketler büyük ölçüde küresel ekonomik koşulların önümüdeki yıl salgından kurtulmayı beklediklerini ifade ederken, daha güçlü iç talep ve yeni ürün lansmanlarının da faaliyet seviyelerini artırmasını beklediklerini söylediler.
İmalat ve hizmet endekslerinin ağırlıklı ortalaması olan Çin Bileşik Çıktı Endeksi de Ekim’deki 55,7 seviyesinden Kasım’da 57,5 seviyesine yükseldi.
Veri, Mart 2010’dan bu yana toplam Çin üretimindeki en hızlı artışa işaret etti. Daha yüksek manşet endeks okuması, imalat üretiminde on yılın en keskin artışından desteklendi. Hizmet sektörü aktivitesi de Nisan 2010’dan bu yana en hızlı ikinci oranda genişleme gösterdi.
Kasım’da bileşik yeni sipariş büyümesi hızlanırken, 2010 Nisan’dan bu yana görülen en belirgin yükseliş kaydedildi. İstihdam, Mayıs 2010’dan bu yana en hızlı yükselişini gösterirken, iş dünyasının gelecek yıl görünümüne olan yüksek olarak işaretlendir.
Ülkede toplam girdi maliyeti enflasyonu, Kasım ayında 34 ayın en yüksek seviyesine yükselirken, Çinli şirketler tarafından alınan fiyatlarda daha güçlü bir artış yaşandı.
Çin’in hizmet sektörüne ait veri sonrasında Asya-Pasifik hisselerinde fazla değişiklik gözlenmezken, Şanghay Kompozit pozitif bölgeye geçmeye çalışıyor.
Günü negatif bölgede geçiren Şanghay Kompozit, günün en yüksek seviyesini 3450,16 puan ile kaydetti. Shenzhen Komponent ise %0,31 oranında artıda 14,003,84 puanda seyrediyor. Günü dalgalı geçiren endeks, pozitif bölgeye geçmeyi başarırken, günün en yükseğini 13.995,12 puan ile gördü.
Japon gösterge Nikkei 225 endeksi %0,03 oranında artıda 26.809,37 puanda kapanış yaparken, Hang Seng endeksi %0,72 oranında artıda 26.726,85 puanda seyrediyor. Avustralya göstergesi S&P/ASX 200 endeksi %0,38 oranında artıda 6615,3 puanda kapanırken, Güney Koreli Kospi endeksi %0,56 oranında artıda 2690,85 puandan günü tamamladı.